
25-vuotias Sanna Hölsö opiskelee toista vuottaan restonomina Lapin ammattikorkeakoulussa. Kansainvälisiin restonomiopintoihin kuuluu muun muassa matkailuteoriaa, kieliopintoja sekä arktisten alueiden vastuullista matkailua ja kestävää kehitystä.
Hölsö on alunperin Pohjanmaalta, eikä ole opiskellut suomeksi sitten yläasteen. IB-lukion jälkeen hän on työskennellyt au pairina Englannissa sekä opiskellut Ruotsissa ja Etelä-Koreassa.
– Englannin kielellä opiskelemaan lähteminen oli minulle tosi helppo päätös, enkä edes osannut tai ajatellut oikein etsiä suomenkielisiä opintoja, olinhan opiskellut englanniksi lukiosta lähtien, Hölsö muistelee.
Katso kansainvälisten restonomiopintojen esittelyvideo alta:
24-vuotias Laura Tyimofejev opiskelee Lapin ammattikorkeakoulussa kansainvälistä liiketaloutta. Unkarilainen Tyimofejev opiskeli lukion jälkeen valokuvausta ja päätti sen jälkeen hakea opiskelemaan Suomeen kuultuaan kehuja Lapin ammattikorkeakoulusta.
Hän on kiinnostunut markkinoinnista ja muistaa ajatelleensa, että kansainvälinen liiketalous voisi antaa hänelle suuntaa tulevaisuuteen.
– Tämä on oikeastaan ensimmäinen kertani, kun opiskelen englanniksi, vaikkakin lukiossa suoritimme joitain taloustieteen opintoja englannin kielellä. Tietysti silloin opettajamme puhui meille myös unkariksi, Tyimofejev muistelee.

Opiskelijat kertovat, että moni pelkää aloittaa opinnot englanniksi. Pelko kumpuaa usein epävarmuudesta omaa kielitaitoa kohtaan, vaikkakin opinnot eivät vaadi täydellistä osaamista. Kouluympäristö on myös pitkälti suomenkielinen luokkahuoneen ulkopuolella.
– Ajatus saattaa tuntua pelottavalta, mutta englannin ei tarvitse olla täydellistä, vaan sitä oppii ja sanastoa tulee koko ajan lisää. Kyllä minullakin välillä takkuaa kieli, Hölsö naurahtaa.
– Minua ainakin pelotti hieman lähteä opiskelemaan englanniksi, mutta hakuhetkellä käytin kieltä paljon ja katsoin esimerkiksi englanninkielisiä sarjoja. Joskus tulee vastaan tuntemattomia sanoja ja fraaseja, mutta käytän silloin sanakirjaa ja asiat kyllä järjestyvät, Tyimofejev kertoo.
Katso kansainvälisen liiketalouden opintojen esittelyvideo alta:
”Eri kulttuurien kohtaaminen yksi parhaimpia puolia”
Kansainväliset opinnot tuovat mukanaan paljon etuja. Hölsö kertoo, että matkailualan työpaikoissa englannin kielen taito on yleinen vaatimus ja suomen kieli voi olla tosi vahva plussa muiden kielten kanssa.
Tyimofejev taas on sitä mieltä, että kansainvälisten opintojen antama tieto ja ymmärrys muista kulttuureista, maista ja kohderyhmistä antaa hyvät eväät työskennellä eri markkina-alueilla. Eri kulttuurien kohtaaminen onkin kansainvälisten opintojen yksi parhaista puolista ja se antaa mahdollisuuden kansainvälistyä jo omassa kotimaassa.
– Kun opiskelee kansainvälisessä ryhmässä, niin kielitaito karttuu ihan eri tavalla. Samalla oppii erilaisista kulttuurieroista ja kulttuurien vuorovaikutuksesta, joista voi olla suurikin hyöty esimerkiksi asiakaspalvelutilanteissa, Hölsö pohtii.
– Mielestäni yksi suurimmista hyödyistä kansainvälisissä opinnoissa on se, että opimme paljon toisiltamme, emmekä pelkästään kirjoista. Oivallamme ja saamme ymmärrystä toistemme kulttuureista ja minusta se on todella tärkeää, Tyimofejev summaa.
Olisitko sinä seuraava kansainvälinen ammattilainen? Haku kaikkiin kansainvälisiin koulutuksiin alkaa 5.1.2022 ja jatkuu 19.1.2022 asti. Hae koulutuksiin täällä >>
Tutustu Lapin ammattikorkeakoulun kansainvälisiin tutkintoihin!
• Bachelor of Business Administration, International Business: 210 opintopistettä, 3,5 vuotta, Rovaniemi (tradenomin tutkinto.)
• Bachelor of Hospitality Management, Tourism: 210 opintopistettä. 3,5 vuotta, Rovaniemi. (Restonomin tutkinto)
• Bachelor of Engineering, Machine Learning and Data Engineering: 240 opintopistettä, 4 vuotta, Rovaniemi (insinöörin tutkinto)
• Bachelor of Health Care, Nursing: 210 opintopistettä, 3,5 vuotta, Kemi (sairaanhoitajan tutkinto)
YAMK-tutkinto (MBA):
• Master of Business Administration, Digital Business Management: 90 opintopistettä, 1,5 vuotta, verkossa (tradenomin ylempi AMK-tutkinto)