pääkirjoitus: Il­mas­ton­muu­tos etenee, eivätkä sen vai­ku­tuk­set ole enää kai­kil­ta osin py­säy­tet­tä­vis­sä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Kolumni

Jos Jasper Pääk­kö­nen sai Inarin ran­nal­ta paikan luk­sus­mat­kai­luun, saako myös Veikko Le­so­nen?

-

Inarin päättäjät puivat torstaina asiaa, joka kiinnostaa laajasti muuallakin.

Miesniemen länsireunalle sijoittuva ranta-asemakaava pyörähtää uusintakierrokselle kunnanvaltuustoon. Teollisuusneuvos, miljonääri ja Inarin-mökkiläinen Veikko Lesonen haluaa mailleen kaavan, joka mahdollistaisi luksustason luontomatkailukohteen rakentamisen Aaltovaaran rinteelle.

Toissa keväänä kaava kaatui valtuustossa yhden äänen turvin. Hakija pani nopeasti vireille uuden, jossa on tarkennuksia mutta ei juurikaan muutoksia. (LK 20.9.)

LUE LISÄÄ: Teol­li­suus­neu­vos Veikko Lesosen luk­sus­ho­tel­li­han­ke viedään här­kä­päi­ses­ti uu­des­taan Inarin val­tuus­toon – uutta on vain ul­ko­lamp­pu­ja koskeva määräys

Miesniemen kaava on puhuttanut – ja samalla jakanut – paikallisia kenties enemmän kuin mikään muu kunnan päätösvallassa oleva asia viime aikoina.

Matkailu on kiskonut Inarin kasvuun, jota korkeatasoinen hotellihanke olisi monen mielestä omiaan pönkittämään. Vastustajat pelkäävät lisärakentamisen uhkaavan ainutlaatuista erämaajärveä ja paikallista elämäntapaa.

Samaan aikaan joukko paikallisia haluaisi Inarijärvestä kansallispuiston. Näin siitä huolimatta, että järveä suojellaan jo Naturalla ja rantojensuojeluohjelmalla.

"Inarijärvi on luontohelmi: ainoa laatuaan, arvoltaan mittaamaton."

Lesosen kaavaa vastustavat ovat huomauttaneet, että suunnitelma sotii kunnan isoja linjoja vastaan.

Maapoliittisessa ohjelmassaan Inari visioi muun muassa tiivistä yhdyskuntarakennetta, kestävää kehitystä ja olemassaolevan kunnallistekniikan hyödyntämistä. Näin ollen matkailurakentamisenkin pitäisi kohdistua taajamiin tai vähintään sinne, missä infrastruktuuri on jo valmiina.

Sen linjauksen yli päättäjät ovat jo ajaneet aivan itse hyväksymällä ranta-asemakaavan Nanguniemeen.

Kyseessä on Metsähallituksen hallinnoima alue, jonne Jasper Pääkkönen taustajoukkoineen on puuhannut luksusmatkailukohdetta.

Nanguniemen kärjessä on pieni satama, huussi ja kelirikon pieksämä tie. Muuta infraa ei ole lähimaillakaan, ei asutusta eikä edes kesämökkejä – kylästä nyt puhumattakaan. Silti reipas enemmistö päättäjistä kannatti keväällä 2021 sinne kaavaa, joka on saanut nyt lainvoiman.

LUE LISÄÄ: Inarin kunta hy­väk­syi Nan­gu­nie­men kaavan, mutta siitä piti ää­nes­tää – taus­tal­la Jasper Pääk­kö­sen mat­kai­lu­ra­ken­ta­mis­han­ke

Jokainen hanke on omansa, ja valtuustokin on ehtinyt vaihtua. Mutta miltä näyttäisi päätöksenteko, jossa sallitaan hotellihanke järven toisella rannalla ja torpataan se toisella? Tempoilevalta.

Varmaa on, että Inarijärven rantojen käytöstä väännetään vielä monenmonta kertaa.

Osia Ivalon yleiskaavasta on viilattu jo vuosia. Paperilla on ollut muun muassa matkailupalvelualue Inarijärven itänurkalle Nellimiin. Kun kaava joskus valmistuu, päättäjät joutuvat jälleen ottamaan kantaa, mitä ja miten rannoille voi rakentaa – sikäli kuin voi.

Inarijärvi on luontohelmi: ainoa laatuaan, arvoltaan mittaamaton. Erämaisten rantojen ja puhtaiden vesien valmistus on lopetettu. Tulijoita riittää: vapaa-ajan asuntojen ja matkailutonttien kysyntä suurjärvelle ja sen tuntumaan on jatkuvasti suurempi kuin tarjonta.

Hotelleista etenee jo hanke, jota suunnitellaan Juutuanjoen pohjoispuolelle Inarin kylälle, muutaman sadan metrin päähän järvestä. Inarilla mökkeilevä sijoittaja Mikko Silventola osti kaavoitetun tonttimaan kunnalta viime viikolla. Tavoitteena on ekologinen luontomatkailuhotelli.

Kirjoittaja on toimittaja.

Toivottavasti nautit tästä kolumnista

Lapin Kansan tilauksella pääset lukemaan kaikki tuoreimmat ja kiinnostavimmat sisällöt heti.