Ilk­ka-Poh­ja­lai­nen: Pre­si­dent­ti Nii­nis­tö huo­lis­saan ajat­te­lus­ta, että vel­ko­jen ta­kai­sin­mak­sus­ta voisi livetä

Presidentti Sauli Niinistö ottaa kantaa valtioiden velkojen takaisinmaksuun.
Presidentti Sauli Niinistö ottaa kantaa valtioiden velkojen takaisinmaksuun.
Kuva: Jussi Leinonen

Presidentti Sauli Niinistö esittää Ilkka-Pohjalaisen haastattelussa olevansa huolissaan siitä, että lainojen takaisinmaksu nähdään nykyajattelussa aiempaa vähemmän velvoittavana.

Hänen mukaansa maailmalla leviää tällä hetkellä talousoppi, jonka mukaan keskuspankit voivat luoda valtavia määriä rahaa, eikä tämän rahan takaisinmaksua pidetä ongelmana tai välttämättä ylipäätään tarpeellisena.

Niinistö huomauttaa haastattelussa, että tyhjästä luotu raha tarkoittaa aina lainaa jossakin muualla. Hän on huolissaan ajatuksesta, että rahaa voitaisiin painaa loputtomasti ilman talousvastinetta. Niinistö arvelee, että jossain vaiheessa huoletonta asennetta on pakko muuttaa, ja tämä voi tarkoittaa kipeää luopumista mukavasta ajattelumallista.

Hän sanoo tulleensa siihen johtopäätökseen, että jossain vaiheessa väistämättä joudutaan käymään keskustelua valtioiden velkojen mittavasta anteeksiannosta.