Terveys

Tutkimus: Kävely talvipakkasessa kuormittaa sepelvaltimotautipotilaan sydäntä

Aku Kallunki
Kylmään ympäristöön liittyy sepelvaltimotautipotilailla rintakipuoireita ja rytmihäiröitä, selviää tutkimuksesta.

Kylmään ympäristöön liittyy sepelvaltimotautipotilailla rintakipuoireita ja rytmihäiröitä, selviää tutkimuksesta.

Antti Karvonen

Sepelvaltimotautia sairastavien sydän kuormittuu enemmän kylmässä kuin lämpimässä ilmassa, Oulun yliopiston tiedotteessa kerrotaan.

Säännöllinen liikunta on keskeistä sepelvaltimotautipotilaiden sydänkuntoutuksessa ympärivuotisesti. Kylmään ympäristöön liittyy kuitenkin sepelvaltimotautipotilailla rintakipuoireita ja rytmihäiriöitä, sekä väestötasolla kohonnut riski sydän- ja verisuonisairastavuudelle.

Kylmän lämpötilan ja suositusten mukaisen liikunnan yhteisvaikutusten tunteminen on tärkeää, jotta liikuntaa voidaan harrastaa turvallisesti.

Tutkimuksessa arvioitiin, vaikuttaako kylmä ympäristö sydämen työmäärään ja sydänlihaksen hapensaantiin reippaan kävelyn aikana.

Tutkimus osoitti, että sydämen työmäärä oli 17 prosenttia korkeampi kylmässä liikkuessa verrattuna huonelämpötilaan. Tästä huolimatta kylmässä ei huomattu sydämen hapenpuutteesta kertovia muutoksia sydänsähkökäyrässä.

Tiedotteen mukaan tutkimuksen havainnot tukevat ympärivuotista terveyttä edistävää liikuntaa myös kylmissä ilmastoissa


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös