Someneuvo nuorille: Tärkeintä on estää asetuksilla, ettei tuntemattomat pääse lähettämään yksityisviestejä

Opastusvideolta saa vinkkejä turvallisempaan somen käyttöön.

Anni Männikkö
Someen erikoistuneen markkinointitoimisto Kuulun toimitusjohtaja Jonna Muurinen (oik.) antaa vinkkejä suosituissa sovelluksissa suojautumiseen Kalevan toimittajan Susanna Kemppaisen haastattelussa.

Someen erikoistuneen markkinointitoimisto Kuulun toimitusjohtaja Jonna Muurinen (oik.) antaa vinkkejä suosituissa sovelluksissa suojautumiseen Kalevan toimittajan Susanna Kemppaisen haastattelussa.

Susanna Kemppainen

Nuorten suosimissa sosiaalisen median sovelluksissa on paikkakuntakohtaisia eroja, sanoo sosiaaliseen mediaan erikoistuneen markkinointitoimisto Kuulun toimitusjohtaja Jonna Muurinen.

– Tällä hetkellä selkeästi suosituimpia ovat Instagram, Snapchat ja TikTok, hän kuvailee.

Muurisen mukaan nuoret osaavat tehdä näillä sovelluksilla erilaisia hauskoja juttuja yhdessä kavereidensa kanssa.

– He viestittelevät toisilleen, ottavat hauskoja kuvia erilaisten filttereiden kanssa ja lisäksi he näkevät aika reaaliaikaisesti, missä kaverit milloinkin liikkuvat.

Näihin sovelluksiin liittyy kuitenkin turvallisuusriskejä, joita kännykän lapselleen antaneen vanhemman on syytä ottaa huomioon. Muurinen neuvoo käymään sovellusten yksityisyysasetukset yhdessä läpi lapsen kanssa.

Useimmissa sovelluksissa se tehdään klikkaamalla sovelluksen oikeasta ylälaidasta avautuvaa asetusvalikkoa, joka on merkitty esimerkiksi kolmella pisteellä tai viivalla. Joissain sovelluksissa vastaava asetusvalikko on haettavissa vasemmasta alalaidasta.

Tärkeintä on estää asetuksia muuttamalla se, että tuntemattomat eivät pääse lähettämään yksityisviestejä. Jos sellaisen saa, se pitäisi antaa vanhemman katsottavaksi ja estää lähettäjää viestimästä uudelleen.

Instagramissa tosin käyttäjä voi saada viestiehdotuksen, vaikka tili olisikin yksityinen eli suojattu yksityisviesteiltä. Lähettäjä siis kysyy lupaa lähettää yksityisviestiä tilin omistajalle. Nämäkin ehdotukset kannattaa näyttää vanhemmalle ja estää, Muurinen opastaa.

Myös senhetkisen olinpaikan tai suosittujen oleskelupaikkojen paljastuminen kannattaa ehkäistä eli sijaintitiedon jakamiselle ei pidä antaa lupaa.

Esimerkiksi Snapchatissa suosittu kartta näyttää käyttäjänsä sijainnin talon tarkkuudella jos tätä ei ole estetty. Instagramissa puolestaan ”tägätään” itseä ja kavereita tiettyihin paikkoihin eli merkitään heidän oleskelevan esimerkiksi kauppakeskuksessa.

– Tällainen tieto on väärissä käsissä vaarallinen, Muurinen herättelee.

– Kavereita ei saa ikinä tägätä kuviin ilman lupaa, hän opastaa.

Toimitusjohtaja kehottaa vanhempia neuvomaan lapsiaan estämään myös julkaisujen kommentoinnin ja seuraamisen tuntemattomilta.

– Se voi ärsyttää nuoria. Hehän usein haluavat, että heillä olisi mahdollisimman paljon seuraajia. Mutta toisaalta vanhemmat haluavat suojella lapsiaan, mikä ei onnistu täysin julkisella profiililla.

Muurinen neuvoo vanhempia olemaan kiinnostuneita lastensa somen käytöstä ja keskustelemaan siitä säännöllisesti rakentavaan sävyyn.

– Jos kontrolloi liikaa ja ongelmia tulee, lapsi ei uskalla kertoa vanhemmalle. Hän tietää, että äiti sanoi ettei näin saa tehdä ja silti minä tein ja nyt kävi näin. Silloin lapsi jää yksi hätänsä kanssa.

Katso opastusvideolta, miltä nuorten suosimat sovellukset näyttävät ja miten niissä voi suojautua epäasiallisilta yhteydenotoilta:


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös