Terveys

Kivuliaan someniskan voi saada jo alle kouluikäisenä – näin sitä voi ehkäistä

Nopparat Jaikla
Kivuliaan someniskan voi saada jo alle kouluikäisenä – näin sitä voi ehkäistä
Silja Aitoaho

Mikä on someniska, Selkäliiton järjestö- ja liikuntatoiminnan koordinaattori Hanna Kääriäinen?

–Termi viittaa älylaitteiden käyttöön liittyvään niskan luonnollisen kaaren häviämiseen, eli oikenemiseen tai jopa muuttumiseen kuperaksi sekä yläselän kumaraan ryhtiin. Someniskan aiheuttaa älylaitteen epäergonominen ja jatkuva käyttö ilman riittävää tauotusta. Älylaitteita käytettäessä pää painuu tavallisesti eteen alas, jolloin kaulan lihakset jännittyvät ja niskan ja yläselän lihakset ja nivelsiteet venyvät.

Onko kyseessä uusi ilmiö?

–Yksipuolisesta kuormituksesta johtuvia kaularangan ja yläselän ryhtimuutoksia on ollut aiemminkin, mutta muutokset ovat näkyneet usein vasta ikääntymisen seurauksena. Älylaitteiden käytön yleistyttyä yhä nuoremmilla on rappeumamuutoksia kaularangassa.

–Someniska voi aiheuttaa niskan ja yläselän alueen kipuja, päänsärkyä, yläraajakipuja sekä yläraajojen ja sormien puutumista. Lisäksi nuorilla epäergonominen kosketusnäytön käyttö johtaa pysyviin ryhtivirheisiin.

Voiko se tulla jo lapselle?

–Riski saada someniska ei katso ikää. Jos lapsi oppii käyttämän laitteita epäergonomisesti, asennot alkavat muodostaa lihaskireyksiä ja vaikuttavat lapselle muodostuvaan ryhtiin. Jo 7-vuotiailla on havaittu älylaitteiden käytöstä johtuvia kaularangan muutoksia.

Miten sitä voisi ehkäistä?

–On hyvä pitää pää pystyssä ja käyttää älylaitetta molemmilla käsillä tukien kyynärpäät vartaloon. Kannattaa myös huolehtia, että älylaite on noin suun korkeudella. Myös säännöllinen tauotus ja venyttely ovat tärkeitä.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös