Terveys

Helteellä terassilla istuvan on muistettava juoda välillä myös vettä – alkoholi ja kahvi lisäävät kuumuuden aiheuttamaa nestehukkaa

Satumaari Ventelä/KL
Helteellä terassilla istuvan on muistettava juoda välillä myös vettä – alkoholi ja kahvi lisäävät kuumuuden aiheuttamaa nestehukkaa

Ei pelkkää olutta. Kesäkuumalla terassikeleistä nauttivan on muistettava juoda myös vettä.

Niina Niemelä

Lämpötilan kivutessa yli 25 asteen hellelukemiin ja auringon porottaessa, on syytä suojautua kuumuudelta ja kiinnittää nesteytykseen erityishuomiota.

Nestehukan oireet

Helteellä vaarana on elimistön liiallinen lämpeneminen ja kuivuminen. Näistä merkeistä sen tunnistaa:

heikotus

sekavuus

pahoinvointi

ripuli

hikoilun loppuminen

kuiva iho

Alkoholi ja kofeiini lisäävät auringon ja kuumuuden aiheuttamaa nestehukkaa entisestään. Silloin kehon kuivumisen riski kasvaa. Siksi esimerkiksi terassilla istuessa olisi hyvä helteellä juoda joka toinen lasillinen vettä, vinkkaa yleislääkäri Emilia Lagus Terveystalosta.

–Alkoholi ja kofeiini lisäävät virtsan eritystä ja kuivumista, hän sanoo.

Hellepäivinä myös säännöllinen ruokailu on tärkeää riittävän nesteytyksen kannalta. Helteellä ruokahalu helposti vähenee.

–Ruoka auttaa osaltaan ylläpitämään neste- ja suolatasapainoa ja turvaa energiavarastojen säilymisen, Lagus sanoo.

Hyviä välipaloja ovat esimerkiksi nestettä ja kivennäisaineita sisältävät hedelmät ja vihannekset.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös