(Hen­ki­lö­ku­va ja kai­na­lo) Sand­ran, Corkyn ja Väinön eri­lai­nen elin­kau­ti­nen

Ympäri maailmaa kuuluisiksi tulleet eläintarinat ovat pelottavia, toiset taas lohduttavaa muistutusta lapsuudesta. Toiset muistuttavat meitä siitä, että eläimet eivät ole niin erilaisia kuin ihmiset.

Oulu

Muistatko heidät: Sandra-oranki, Corky-miekkavalas ja Väinö-ilves? Eläimet voivat muuttaa maailmaa riippumatta siitä, ammutaanko heidät avaruuteen, kuljettavatko he salaisia viestejä taistelukentän yli vai ovatko niillä selvästi särmätyt kasvot. Monista olennoista kautta historian on tullut popkulttuurin henkilöitä, olivatpa ne todellisia, ihmisiä tai eläimiä.

Sandra-oranki
Tasankomaan gorilla hämmästelee valokuvaajaa viidakossa.
Tasankomaan gorilla hämmästelee valokuvaajaa viidakossa.
Kuva: Kaisa Sirén

Eläimet voivat olla inhimillisiä

Hänen nimensä on Sandra ja hän on henkilö. Mutta ihminen hän ei ole. Vuonna 2014 argentiinalainen oikeus­istuin myönsi tuolloin 29-vuotiaalle oranki Sandralle ihmismäisen aseman. Oikeus linjasi, että Sandra ei ollut lain silmissä objekti vaan subjekti – kykenevä asianajajan välityksellä nostamaan kanteita. Todettiin, että Sandralla on oikeus elämään, vapauteen sekä fyysiseen ja psyykkiseen turvallisuuteen.

Siispä hän oli Buenos Airesin eläintarhassa laittomasti vangittuna. Tapaus johti siihen, että perinteikäs eläintarha muutettiin kesällä 2016 ekopuistoksi, joka keskittyy biologisen monimuotoisuuden säilyttämiseen koulutuksen ja salakuljetettujen eläinten pelastamisen kautta. Kaikki eläimet, jotka voitiin, siirrettiin luonnonpuistoihin.

Sandra oli ensimmäinen ”ei-inhimillinen henkilö, jolla on oikeus vapauteen”. Tuomari Elena Liberatori sanoi haluavansa päätöksen antavan selvän viestin: ”Eläimet ovat tuntevia olentoja ja heidän ensimmäinen oikeutensa on se, että ihmiset sitoutuvat kunnioittamaan heitä”. Tämä oikeuden päätös loi ennakkotapauksen, jonka mukaan apinoita tulisi pitää laillisessa mielessä pikemminkin ihmisinä kuin omaisuutena.

Sandra joutui jäämään vankeuteen, sillä eri orankilajien sekoituksena ja tarhaoloissa syntyneenä hän ei tule kunnolla toimeen lajitovereidensa kanssa. Yleisölle Sandraa ei enää esitellä.

Oikeuden päätöksen tehnyt tuomari halusi antaa selvän viestin: eläimet ovat tuntevia olentoja ja niillä on oikeus saada ihmisiltä kunnioitusta.

Joulun alla 2017 Suomi otti pienen askeleen samaan suuntaan, kun lakiehdotus eläinten hyvinvoinnista valmistui. Kieltää halutaan muun muassa eläimiin sekaantuminen ja myytävien eläinten pito näyteikkunoissa. Lain perusteluissa puhutaan eläimen itseisarvosta ja kun­nioittamisesta. Vanha laki oli vuodelta 1996. Sen jälkeen maailmalla on kertynyt muitakin eläinten oikeustapauksia. Itävallassa simpanssi Matthew Hiasl Pan ei saanut henkilön asemaa. Yhdysvalloissa miekkavalaat Tilikum, Katina, Kasatka, Ulises ja Corky puolestaan todettiin ei-ihmisiksi, joita perustuslain määrittelemä orjuuden kielto ei koskenut.

Matka Saksasta Floridaan

Borneon ja Sumatran sademetsissä elävät orangit nousivat Balin ilmastokokouksen valokeilaan, kun Indonesia vaati tehokkaita toimia niiden elinympäristön suojelemiseksi. Muuten laji uhkaa hävitä.
Borneon ja Sumatran sademetsissä elävät orangit nousivat Balin ilmastokokouksen valokeilaan, kun Indonesia vaati tehokkaita toimia niiden elinympäristön suojelemiseksi. Muuten laji uhkaa hävitä.
Kuva: BARBARA WALTON

Sandra syntyi Itä-Saksan eläintarhassa vuonna 1986 ja muutti Buenos Airesiin vuonna 1995. Siellä Sandra vietti aikaansa koripallokentän kokoisella alueella yrittäen välttyä yleisön katseilta. Sandra sai myös tyttären vuonna 1999, mutta tytär vietiin häneltä ja myytiin eläintarhaan Kiinaan.

Argentiinalainen tuomioistuin hyväksyi Sandran siirron Yhdysvaltojen Floridaan vuonna 2017. Floridassa toimii Center for Great Apes -järjestö, joka hallinnoi 40 hehtaarin suuruista eläinsuojelualuetta. Se on tarkoitettu simpansseille ja orangeille, jotka on vapautettu sirkuksista, laboratorioista, eläintarhoista ja yksityisistä kokoelmista.

Argentiinalainen eläintarha suljettiin vuonna 2016 siellä ilmi tulleen eläinten kaltoinkohtelun takia. Sandran siirtoon Yhdysvaltoihin myönnettiin lupa vuonna 2017.

Liki viisi vuotta päätöksen jälkeen Sandra saapui vihdoin perjantaina Yhdysvaltojen Kansasin osavaltioon. Pian oranki aloittaa uuden elämänsä Floridassa, jossa toimii simpansseille ja orangeille tarkoitettu suuri luonnonsuojelualue.

Noin 40 hehtaarin luontoalueella kirmaa kymmenittäin sirkuksista, laboratorioista, eläintarhoista ja yksityiskokoelmista vapautettuja apinoita. Yksi kuuluisimmista asukeista on pop-laulaja Michael Jacksonin entinen lemmikkisimpanssi Bubbles.

Aluetta ylläpitävän Center for Great Apes -järjestön perustaja Patti Ragan totesi BBC:lle olevansa iloinen, että Sandran tarina tuo näkyvyyttä orangeille. Eläinlaji on yksi maailman uhanalaisimmista.

Corky-miekkavalas
Corky
Corky
Kuva: RUNGROJ YONGRIT RUNGROJ YONGRIT

Corky on naispuolinen miekkavalas Britannian Columbiasta Kanadasta. Hän asuu SeaWorld San Diegossa Kaliforniassa. Corky (II) sai nimensä puiston alkuperäisen Corkyn kuollessa joulukuussa 1970. Hän on ollut vankeudessa pidempään kuin mikään muu valas.

Corkyn arvioitiin syntyneen vuonna 1965 eli hänen uskotaan olevan nyt 51-vuotias. Neljän vuoden ikäisenä Corky vangittiin Penderin satamaan 11. joulukuuta 1969. Corky ja hänen äitinsä Stripe myytiin yhdessä nuoren nimeämättömän uroksen ja naaraan kanssa, Tyynenmeren Marinelandiin, Palos Verdesiin, Kaliforniaan. Tuona päivänä vangituista eläimistä vain Corky elää edelleen.

Synnytyskoneena Marinelandilla

Corky sijoitettiin pieneen uima-altaaseen aikuisen uroksen, Orkyn, kanssa, joka myös pyydettiin satamaan vuosi ennen hänen omaa kiinniottoaan. Miekkavalasta pysyivät yhdessä puistossa seuraavan 17 vuoden ajan.

Marinelandin aikana Corkysta tuli ensimmäinen miekkavalas, joka tuli raskaaksi ja synnytti vankeudessa. Raskaana ensimmäisen poikasensa aikana kukaan ei ollut tietoinen hänen raskaudestaan. Marinelandissa Corkylle ja Orkylle syntyi 28. helmikuuta 1977 ensimmäinen vankeudessa elossa syntynyt poikanen. Hän oli kuoli kahdeksantoista päivän kuluttua.

Corky jatkoi synnytyskoneena vielä kuusi kertaa Marinelandissa. Pisin elossa oleva poikanen eli vain 47 päivää. On olemassa useita teorioita siitä, miksi Corkyn poikaset eivät selvinneet. Ensimmäinen saattaa olla, että Corky vangittiin liian nuorena oppiakseen huolehtimaan poikasista oikein. Poikasten kuolema jatkui kuitenkin myös sen jälkeen, kun hän oli käynyt läpi koulutuksen, kuinka hoitaa poikasia. Toinen syy voi olla olla Marinelandin uima-altaan muoto - se koostuu pienistä ympyröistä. Corky joutui jatkuvasti työntämään poikasiaan seinistä pois.

Corkyn aika Marinelandissa päättyi tammikuussa 1987, kun puisto myytiin SeaWorldille. Seitsemännen kerran raskaana oleva Corky siirrettiin Orkyn kanssa San Diegoon. Siellä, SeaWorldissa, Corky kärsi taas keskenmenon.

Elämä SeaWorldissa

Miekkavalas kaamoksessa.
Miekkavalas kaamoksessa.
Kuva: Raija Erkkilä

Corky ja Orky sijoitettiin muiden miekkavalaiden kanssa SeaWorldiin, uima-allasjärjestelmään, joka oli paljon suurempi kuin ne, joita he olivat asuneet Marinelandissa. Orkya toivottiin ensisijaisesti SeaWorldin uuteen menestyvään jalostusohjelmaan. Corky ei enää koskaan tullut raskaaksi.

Nykyään Corky asuu yhdeksän muun miekkavalaan kanssa. Corky on yksi vankeudessa hellimmistä valaista; ennen kuin kouluttajia kiellettiin pääsemästä veteen valaiden kanssa, Corky oli pääasiassa valas, jonka kanssa aloittelija pääsi veteen valaan kanssa ensimmäistä kertaa.

Corky voidaan tunnistaa hänen korkean, suoran selän sormen, terävien okulappujen ja erityisimmin naisen suuren koon perusteella. Hänellä on taipumus myös uida ylösalaisin uima-altaissa.

Luonnossa miekkavalaiden on tutkittu uivan jopa 225 kilometria päivässä avoimessa valtameressä, mutta vangitut valaat elävät pienissä säiliöissä, joissa ne menevät hulluiksi stressistä ja yksinäisyydestä. Jotkut näistä eläimistä, kuten Corky, vangittiin väkivaltaisesti, ja niillä oli pakko oppia ja suorittaa sirkus-tyylisiä temppuja. Kouluttajien mukaan ruokailun pidättäminen eläimiltä, jotka kieltäytyvät suorittamasta temppuja, on yleinen koulutusmenetelmä, ja vankeuden aiheuttaman voimakkaan turhautumisen vuoksi miekkavalaat runnovat säiliöiden metalliportteja ja betoninurkkia ja vahingoittavat hampaitaan.

Vanhustentaloa kohti

Paul Spong, psykologi ja OrcaLab -valaistutkimusaseman perustaja, haluaa, että Corky palautetaan provinssin rannikolle, jotta hän voi jäädä eläkkeelle kotikaupungissaan. Spong on vuosikymmenien ajan kampanjoinut tuodakseen Corkyn kotiin.

Ensin kaavailtiin siirtymävaihetta, jossa Corky voisi asua Tyynenmeren rannikon edustalla sijaitsevassa kotelossa, palata asteittain takaisin perheeseensä luo ja aloittaa uudelleen mm. saalistuksen ennen kuin hänet vapautettaisiin.

Kun Corkyn vankeutta kuitenkin jatkettiin, Spongin tavoite kääntyi. "Pyrimme nyt ajatukseen luoda hänelle vanhainkoti, jossa hän olisi edelleen tietyssä mielessä vangittu", Spong sanoi.

Se olisi pitkään pidetyn unelman toteutuminen, mutta mielestäni se olisi myös todellinen osoitus siitä, että vangittujen orkien palauttaminen luontoon on mahdollista.
Paul Spong
Psykologia ja OrcaLab -valastutkimusaseman perustaja

Salainen sijainti voi isännöidä maailman ensimmäistä pyhäkköä vangittuihin valaisiin ja delfiineihin. Spong haluaa luoda esteen Double Bayen Hanson-saaren edustalle, missä hänen OrcaLab-tutkimuslaitoksensa sijaitsee. Siellä Corkyn perhe voisi vierailla Corkyn luona. Corkyn perhe, joka tunnetaan nimellä A5 pod, ui Tyynenmeren rannikolla kymmenen vuotta sen jälkeen, kun Corky oli otettu vankeuteen.

SeaWorld sanoo, että ehdotus olisi riskialtista Corkylle.

"Puistojemme eläimet tietävät vain ihmisen hoidon. Heidän poistaminen tästä ympäristöstä olisi epäinhimillistä ja vastuutonta, emmekä koskaan ota tällaista riskiä", David Koontz, SeaWorld San Diegon viestintäjohtaja, kertoi The Sunday Edition -lehdessä. .

"Tämä vaihtoehto altistaa heidät haitallisille saasteille ja toksiinille, nopeasti muuttuville ympäristöolosuhteille, tarttuville viruksille, veneilyliikenteen vaikutuksille, leväkukinnoille, taudinaiheuttajille ja muille luonnonvaraisten tappavalaiden tunnetuille aiheille."

"Corkyn paluu kotivesilleen ei voi tapahtua ilman SeaWorldin aktiivista yhteistyötä ja osallistumista. Kutsun heitä tulemaan katsomaan itse, mitä ehdotamme."

Pitkän ja katkeran keskustelun jälkeen Vancouverin akvaario ilmoitti tammikuussa lopettavansa valaiden ja delfiinien näyttämisen, paitsi hätäpelastuseläimet ja akvaarion jäljellä oleva delfiini. Kanadan senaatissa on parhaillaan lakiesitys valaiden vankeuden ja lisääntymisen kieltämisestä rikoslain muutoksilla, joiden sakot ovat jopa 200 000 dollaria.

Väinö-ilves
Ilves on Suomen ainoa luonnonvarainen kissaeläin.
Ilves on Suomen ainoa luonnonvarainen kissaeläin.
Kuva: MIKKO HALVARI

Pikkukylän ottolapsi

Väinö syntyi Suomessa, Ranuan eläinpuistossa 22.5.1996. Pentuja syntyi kaksi ja toinen oli jo kuollut, kun Väinö löydettiin lumikinoksesta huutamasta. Koska sen emo ei reagoinut huutoon mitenkään, päätettiin Väinö ottaa kotihoitoon ja tuttipulloruokintaan.

Väinö osoittautui pian sangen kiltiksi ja helppohoitoiseksi "vauvaksi", söi hyvin ja nukkui yönsä kunnolla, niin kuin kelpo vauvan tuleekin. Loppukesällä Väinö oleili paljon eläinpuiston toimistossa ja esittäytyi päivittäin yleisölle. Kotihoidossa Väinö eleli syyskuun loppuun, minkä jälkeen se siirtyi eläinpuistoon omaan pikku häkkiinsä.

Asiakkaamme pelästyivät joskus pahanpäiväisesti luultuaan hyllyllä loikoilevaa otusta ensin täytetyksi.
Elina Torvinen
Ranuan eläinpuiston intendentti

Vanhempien elokuvaunelma

Varsin pian nousi esille myös mahdollisuus Väinön käyttämisestä suunnitteilla olevan "Poika ja ilves" - elokuvan eläintähtenä. Väinö alkoi valmistautua osaansa viettämällä paljon aikaa ihmisten seurassa, osallistumalla kaikenlaisiin kuvauksiin ja opettelemalla elokuvatähdelle tarpeellisia taitoja.

Elokuvan kuvaukset pääsivät käyntiin elokuussa 1997, jolloin alkoi kuusi viikkoa kestänyt kesä- ja syksykuvausten jakso. Väinö selviytyi roolistaan kohtuullisen hyvin, joskin täytyy sanoa, että ainoana eläinnäyttelijänä oleminen oli toisinaan hieman raskasta. Lisäksi Väinö sairastui kesken kuvausten nielaistuaan jonkin vieraan esineen ja joutui viettämään parin viikon sairasloman.

Kuvausten jälkeen Väinö vietti syksyn lepäillen ja vieraillen aina välillä toimistossa, missä sen mielipuuhaa oli nukkua arkistohyllyjen päällä. Asiakkaamme pelästyivät joskus pahanpäiväisesti luultuaan hyllyllä loikoilevaa otusta ensin täytetyksi.

Poika ja Ilves Korouoman rinteellä. Poikaa esitti Konsta Hietanen ja ilvestä Ranuan eläinpuiston Väinö.
Poika ja Ilves Korouoman rinteellä. Poikaa esitti Konsta Hietanen ja ilvestä Ranuan eläinpuiston Väinö.
Kuva: FUTURE FILM OY

Kevään 1999 maaliskuussa elokuvan teko jatkui. Tällöin Väinö jo vanhana ja laiskahkona diivana osallistui enemmänkin PR-tilaisuuksiin jättäen varsinaisen maastossa rehkimisen nuorempien neitien Isan ja Bellan huoleksi. Kuvausten loputtua siirrettiin Isa, Bella ja Väinö uuteen aitaukseen, joka on huomattavan laaja ja jossa kaikki kolme olivat myös yleisön nähtävillä. Väinö suhtautui aluksi hyvin epäluuloisesti, jopa pelokkaasti lajitovereihinsa. Toki ne olivat asuneet omissa häkeissään seinänaapureina jo kuukausia, mutta Väinön mielestä nuoret, vilkkaat ilvesneidit vaikuttivat vähintäänkin tunkeilevilta. Vähitellen yhteiselo alkoi kuitenkin sujua ja Väinöstä tuli aitauksen kingi, jota neidit tarvittaessa väistelivät.

Aitauksessa on runsaasti puita, joihin ilvekset voivat kiipeillä sekä kiviä, kallioita ja muutoinkin vaihtelevaa maastoa. Pitkin talvea ilvekset kiipeilivät puissa ja tietysti hyppivät myös puusta alas. Lumien sulettua toukokuun alkupuolella tapahtui Väinön ensimmäinen tapaturma. Se oli loikannut alas puusta ymmärtämättä, että lumi on poissa ja maasto siten muuttunut ja löi alas hypätessään nenänsä kiveen. Verenvuoto oli melkoinen ja koko eläin pari tuntia tapahtuneen jälkeen varsin rähjäisen näköinen. Tuosta tällistä Väinö kuitenkin toipui pian, sillä jo seuraavana päivänä se poseerasi täysin puhtaana ja pirteänä erään lehden toimittajalle.

Onnettomuus vai itsemurha

Pari viikkoa tämän jälkeen tapahtui sitten se kohtalokas onnettomuus - Väinö oli yöllä kiivennyt ilmeisen vauhdikkaasti juosten aitaverkkoa ylös. Sen käpälät olivat livenneet pellissä ja se oli pudonnut hallitsemattomasti alas. Putoamiskorkeus oli vain n. 2 ½ metriä, mutta alapuolella sattui juuri olemaan hankalan mallinen terävä kivi, johon iskeytyessään eläin sai niin voimakkaan sisäisen verenvuodon, että oli menehtynyt siihen parissa kolmessa tunnissa. Huonoa onnea oli mukana enemmän kuin tarpeeksi, sillä jos se olisi pudonnut pari metriä suuntaan tai toiseen, olisi alla ollut tasainen maa ja luultavasti mitään ei olisi tapahtunut. Väinö löytyi 25.5. aamulla kyseisen kiven päältä makaamasta. Minkäänlaisia ulkoisia vammoja ei ollut havaittavissa, vaan se näytti nukkuvan kivellä. Ruho lähetettiin tutkittavaksi Oulun EELA:aan ja jäännöksen tilattiin takaisin eläinpuistoon, jonka alueelle Väinö on haudattu.

Ilvesneitokaiset Isa ja Bella tuotiin Ranuan eläinpuistoon Eskilstunasta, Parken Zoo - eläinpuistosta Ruotsista, läheltä Tukholmaa. Ne ovat myös täysin kesyjä tuttipullolla ruokittuja eläimiä, jotka alun perin tuotiin tänne juuri elokuvaprojektia varten. Ne suoriutuivat urakastaan maaliskuussa erittäin hyvin ja ovat sen jälkeen viettäneet aikaansa aitauksessaan vierailijoiden nähtävillä aluksi Väinön kanssa, myöhemmin keskenään.


Lorien ulkoasu -juttusarja on eläinasioiden dark side. Käsittelemme mm. eläinetiikkaa, seksuaalisuutta, syyllistämme lemmikinomistajia, tutustumme ruhojen hävittämiseen, muistelemme joukkotapaturmia ja kuuluisimpia pitkäaikaisvankeja.
Tiesitkö?
Eläintarhojen ja akvaarioiden valvonta Euroopassa
Euroopan eläintarha- ja akvaariojärjestö EAZA on Eurooppalaisten kattojärjestö, johon kuuluu yli 340 jäsentä yli 41 maasta. Järjestö on perustettu vuonna 1992 ja sen pääkonttori on Amsterdamissa.
Elisa Hernetkoski
Oulu

Järjestö koordinoi EEP-ohjelmaa, jolla suojellaan yli 250 uhanalaista lajia. Vuonna 1992 perustetun EAZA:n tehtävänä on helpottaa yhteistyötä Euroopan eläintarha- ja akvaarioyhteisön sisällä koulutuksen, tutkimuksen ja suojelun tavoitteiden saavuttamiseksi.

Uskomme, että eläintarhoilla ja akvaarioilla on vahva rooli luonnon ja villieläinten suojelemisessa sekä laitoksissamme että kentällä: Rahoituksen ja työvoiman tarjoaminen in situ -suojeluprojekteille, joiden tarkoituksena on suojella eläinpopulaatioita ja niiden elinympäristöjä

Ihmisten hoidossa olevien eläinpopulaatioiden ylläpitäminen niiden selviytymisen varmistamiseksi pitkällä aikavälillä. Koulutamme kävijöitämme eläimistä ja heidän elinympäristöistään ja tarjoamme heille tarvittavat tiedot ja mahdollisuudet elää kestävästi osana luontoa. Tutkimalla kaikkia eläinbiologian näkökohtia parantaaksemme ymmärrystämme eläimistä ja siitä, kuinka elävät ja vuorovaikutuksessa.

Varmistamalla, että jäsenten eläintarhoissa ja akvaarioissa saavutetaan ja pidetään yllä ylläpidettäviä lajeja koskevia korkeimpia hoitostandardeja, EAZA antaa Euroopan kansalaisille mahdollisuuden oppia maailmanlaajuisista biologisen monimuotoisuuden suojelutavoitteista ja osallistua niihin. On arvioitu, että EAZA: n jäseniä käy vuosittain yli 140 miljoonaa ihmistä, mikä vastaa noin yhtä viidestä Euroopan kansalaisesta.

Jäsenluokat

Täysjäsenyys - myönnetään eläintarhaan tai akvaarioon, joka sijaitsee Euroopan tai Lähi-idän maassa ja ylläpitää asianmukaisia ​​hoito- ja karjanhoitostandardeja ja täyttää kaikki muut EAZA-standardit.

Assosioitunut jäsenyys - voidaan myöntää ammattijärjestöille tai ryhmille, joita EAZA-neuvosto pitää sopivina. Eläintarhoista ja akvaarioista, jotka täyttävät täysjäsenyyden ehdot, mutta jotka eivät sijaitse Euroopan maassa, voi tulla myös assosiaatiojäseniä.

Väliaikainen (assosioitunut) jäsenyys - myönnetään eläintarhoille ja akvaarioille, jotka eivät vielä täytä EAZA: n täysimääräisen / assosioituneen jäsenyyden vaatimuksia. Näiden instituutioiden arvioidaan kykenevän saavuttamaan täysjäsen / assosioituneen jäsenyyden yhden tai kahden vuoden kuluessa.

Tilapäinen jäsenyys rakenteilla - myönnetään rakenteilla oleville eläintarhoille ja akvaarioille, jotka haluavat hakea täysjäsenyyttä heti avaamisen jälkeen.

Jäsenehdokas - voidaan myöntää laitoksille, jotka pyrkivät noudattamaan EAZA-akkreditointistandardeja. Tämän luokan laitoksille tarjotaan laaja valikoima teknistä apua ja neuvontaa, joita tarjoaa ja valvoo pääasiassa EAZA: n teknisen avun komitea.

Katso kartalta mihin tarhaat sijaitsevat

Lähteet
https://www.peta.org.uk
https://www.scientificamerican.com/article/argentina-grants-an-orangutan-human-like-rights/
http://www.digitaalinenoppikirja.fi/etiikka/index.php/category/14/
https://yle.fi/uutiset/3-7985375