pääkirjoitus: Kun­ta-alan työ­tais­te­lu on ve­ny­mäs­sä yli kesän, so­pu­jar­ru­na on so­li­daa­ri­suus­va­je

Helatorstai: Tänään vie­te­tään he­la­tors­tai­ta, jolloin "ruo­ho­kaan ei kasva" – mikä se oikein on ja mistä nimitys tulee?

Haku ty­kä­tyil­le Pai­men­vii­koil­le alkaa

Eläimet on hyvä myös laskea päivittäin, jotta mahdolliset karkulaiset saadaan kiinni.
Eläimet on hyvä myös laskea päivittäin, jotta mahdolliset karkulaiset saadaan kiinni.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Metsähallituksen Paimenviikkojen kesän 2022 ilmoittautuminen avautui tiistaina  on käynnissä viikon. Paimenviikot ovat hauska keino auttaa luonnon monimuotoisuutta tunnelmallisissa perinneympäristöissä, jotka ovat uhanalaisia luontotyyppejä.

Paimenhalukkailla on valittavanaan unelmiensa kohde yhteensä 15 tarjokkaasta. Pohjoisin paimenkohde löytyy Suomi-neidon päälaelta Utsjoelta, Tenon rannalta ja eteläisimmät Hämeestä, Evon retkeilyalueelta. Myös Perämeren kansallispuistossa Pensaskari ja Selkä-Sarvi kaipaavat paimenia.

Paimenet arvotaan ilmoittautuneiden joukosta helmikuun aikana. Kaikille ilmoittautuneille ilmoitetaan arvonnan tulokset viimeistään maaliskuun alkupuolella. Paimenviikot ovat maksullisia, ja niitä arvotaan yhteensä 172 kappaletta toukokuusta syyskuuhun. Maksuista saatavat tulot käytetään kohteiden ylläpitoon ja luonnonhoidon kustannuksiin.

Ilmoittautua voi osoitteessa https://www.luontoon.fi/vapaaehtoistoiminta/paimenviikot

Paimenten tehtäviin kuuluu vaihtaa eläimille raikas juomavesi, seurata eläinten yleiskuntoa ja siirtää ne syödyltä laidunlohkolta seuraavalle. Eläimet on hyvä myös laskea päivittäin, jotta mahdolliset karkulaiset saadaan kiinni. Paimenten vastuilta jää yleensä hyvin aikaa tehdä retkiä lähiseudulle.

Tilan koosta riippuen paimen voi ottaa mukaan myös esimerkiksi perheen tai ystävän paimenseurakseen.

Paimenviikkojen kohteilla eläimet popsivat yleisimpiä ja kilpailussa pärjääviä kasveja. Samalla ne luovat harvinaisemmille niittykasveille mahdollisuuksia kasvuun. Jos eläinten turpamoottorit eivät pääsisi toimimaan, niityt kasvaisivat umpeen, jolloin moni kaunis sekä harvinainen laji jäisi kilpailussa jalkoihin. Lajeja, jotka hyötyvät laidunnuksesta, ovat esimerkiksi kissankello, hopeasinisiipi ja okraseppä.

Paimenviikot tuovat luontohyötyjen lisäksi ehkä energiaa myös paimenille. Metsähallituksen mukaan viikko luonnossa ja eläinten kanssa parantaa vastustuskykyä ja lievittää stressiä. Paimenviikoille osallistuvat mahdollistavat arvokkaiden kulttuuriperintökohteiden, perinteisen luonnonhoidon ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen.