pääkirjoitus: Kir­kol­la on edessä vai­kei­ta va­lin­to­ja seinien ja pal­ve­lu­jen välillä

vaalikone: Lapin Kansan vaa­li­ko­ne on nyt auki – Löydä it­sel­le­si sopiva ehdokas

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Esa­pek­ka Lapilla rysähti rajusti Chilen MM-ral­lis­sa

Concepcion
Esapekka Lappi ajoi rajusti ulos Chilen MM-rallin ensimmäisellä erikoiskokeella
Esapekka Lappi ajoi rajusti ulos Chilen MM-rallin ensimmäisellä erikoiskokeella
Kuva: ORESTIS PANAGIOTOU

Hyundain Esapekka Lappi koki kovan kohtalon Chilen MM-rallissa heti avauserikoiskokeella. Pieksämäkeläinen rysäytti rajusti ulos tieltä kisan avauserikoiskokeen viimeisessä mutkassa.

Vajaa 20 kilometriä pitkä pikataival oli taittumassa jo maalilipulle, kun Lapin auto osui betoniin ja pyöri rajusti ympäri puuhun. Hyundain Rally1-auto meni niin rajuun kuntoon, ettei kisan jatkaminen ole enää mahdollista.

– Taisin jarruttaa myöhässä, eikä ollut mitään mahdollisuutta selvitä mutkasta. Se oli niin simppeli juttu. Turvakaari on aika vaurioitunut, joten ei ole mahdollisuuksia jatkaa, Lappi harmitteli.

– Pitoa oli tosi vaikea arvioida. Koko pätkän ajan tuntui, että jarrutan liian aikaisin. Sitten kun tein toisin, kävi huonosti.

Hyundain leirissä suomalaislippu on kuitenkin edelleen korkealla, sillä kolmen ajetun pikataipaleen jälkeen Teemu Suninen on rallissa toisena 2,6 sekuntia kisaa johtavaa Toyotan Elfyn Evansia perässä. M-Sport Fordin Ott Tänak on kolmannella sijalla.

Rovanperällä liukasta

Uransa toista maailmanmestaruutta jahtaava Toyotan suomalaistähti Kalle Rovanperä on avauspäivän kolmen erikoiskokeen jälkeen kisassa neljännellä sijalla. Rovanperä joutui auraamaan irtosoraa ensimmäisenä autona reitillä.

Rovanperän ero kärkeen on kuitenkin vain 13,6 sekuntia. Rovanperän osalta harmillista on, että MM-sarjan kannalta pahin uhkaaja, tallikaveri Evans, johtaa kilpailua.

– Oli pahempaa kuin odotin. Oli kuivempaa kuin odotin, eikä aamun lenkki ollut missään nimessä helppo. Myös auton balanssi oli vähän hakusessa. Voin myös itse varmasti parantaa, Rovanperä sanoi.

– Säätöjen osalta voimme tehdä varmasti jotain. Oli tosi paljon sivuluisua. Tällaisella nopealla ja teknisellä tiellä en voinut tehdä paljon enempää.

WRC2-luokassa kolmen erikoiskokeen jälkeen Sami Pajari on ykkösenä. Emil Lindholm kärsi ongelmista ja jäi 45,7 sekuntia luokan kärjestä ja on sijalla seitsemän.