En­der­son Suarez on vas­tan­nut odo­tuk­sia – maa­li­tyk­ki viihtyy Kemissä ja FC Kemin jouk­kuees­sa

Venezuelalainen Enderson Suarez on pelannut onnistuneen alkukauden FC Kemin joukkueessa.
Venezuelalainen Enderson Suarez on pelannut onnistuneen alkukauden FC Kemin joukkueessa.
Kuva: Nina Susi

FC Kemin venezuelalaisen futsal-pelaajan Enderson Suarezin kädet tekevät töitä, kun hän kertoo omasta lajistaan espanjan kielen tulkkina toimivalle Claudia Rundgrenille. Noin tunnin kestäneen session jälkeen on selvä, että kuukauden pelaajaksi valittu mies on hyvin kiitollinen, että hän pääsi harjoittamaan ammattiaan  Euroopassa ja Suomessa.

– Edellisen kauden pelasin Paraguayssa enkä silloin tiennyt Suomen futsalin tasosta yhtään mitään. Kun sain kuulla, että pääsen pelaamaan FC Kemiin, niin perehdyin videoiden kautta suomalaiseen futsaliin. Etelä-Amerikassa futsal on hitaampaa, mutta yksilöt ovat tekniikaltaan taitavampia. Suomessa peleissä käytetään enemmän voimaa ja nopeutta hyväksi, Súper Duty lempinimeä kantava pelaaja kertoi.

Suarez on Kolumbian ammattilaisliigan kaksinkertainen maalipörssin voittaja. Hän on myös Kolumbian futsal-liigan voittaja, cup-voittaja ja Super cupin voittaja kausina 2017 ja 2018. Lisäksi hän teki 2017-2018 yhteensä 14 maalia Etelä-Amerikan Mestareiden liigassa. Kaudelle 2019 Enderson siirtyi Paraguayn liigaan, jossa hän ehti viimeistellä 14 ottelussa 12 maalia. Ennen ulkomaille siirtymistä mies teki tehokasta jälkeä kotimaassaan.

– Hyvien tulosten myötä pääsin pelaamaan Kolumbiaan ja Paraguayhin. Näiden maiden kautta voi aueta pelipaikka Eurooppaan.

Etelä-Amerikassa tunteet ovat mukana futsal-peleissä. Pelaajat ovat ammattilaisia, mutta katsojien käyttäytyminen on kaukana siitä.

– Tuntuu siltä, että joukkueiden kannattajat ovat mukana itsekin pelaamassa. Kun pelasin Paraguayssa Cerro Porteñon joukkueessa Olimpiaa vastaan, ottelumme keskeytettiin kannattajien häiriöiden vuoksi. Stadionin ulkopuolella yksi katsoja kuoli kannattajien yhteenoton seurauksena. Seuraavalla viikolla peli pelattiin loppuun ilman katsojia. En usko, että tällaista voisi tapahtua Suomessa.

Venezuelassa poliittinen tilanne on sekasortoinen. Venezuelan oppositiojohtaja Juan Guaidón haastaa presidentti Nicolás Maduron valta-asemaa.

– En seuraa kovinkaan tarkasti Venezuelan poliittista tilannetta. Tiedän, että ihmisten tilanne on ollut huono viimeiset 5-6 vuotta. Useat, joilla on mahdollisuus lähteä maasta, tekevät sen. Maahan jäävät elävät huonoissa oloissa.

Enderzon Suarez on jatkuvasti yhteydessä kotimaahansa, sillä hänen vaimonsa ja 2,5-vuotias poikansa asuvat siellä.

– Minulla on ikävä perhettäni ja tarkoituksena on tuoda heidät futsal-kauden jälkeen Suomeen. Suomessa olot ovat vakaat ja koulutustaso on korkea. Haluan tarjota pojalleni mahdollisimman hyvän koulutuksen.

Súper Duty ei siirtynyt Suomeen palkan vuoksi. Hän tienasi futsal-ammattilaisena Paraguayssa enemmän kuin ensimmäisenä vuonna Suomessa. Parhaan tilin mies tekisi Espanjassa tai Portugalissa.

– Halusin tulla Suomeen, sillä täällä on hyvä mahdollisuus kasvaa entistä paremmaksi pelaajaksi ja ihmiseksi. Täällä perhe voi viettää turvallista elämää ja on mahdollista, että jään pitkäksi aikaa Suomeen.

Vahvistamattomien huhujen mukaan useampi suomalaisseura on kysellyt Suarezin perään. Miehellä on kolmivuotinen sopimus FC Kemin kanssa.

– Olen tyytyväinen olooni Kemissä. Seura on hoitanut vastuullisesti kaikki asiat niin kuin on sovittu. Kemi on mukavan rauhallinen paikka asua ja elää sekä pelata futsalia.

Torstaina nähdään futsalissa Meri-Lapin huippukoitos, kun FC Kemi saa vieraakseen Tornion Palloveikot. Ensimmäisessä kohtaamisessa ToPV oli parempi 6-4.

– Meidän slogan on, että kotia kunnioitetaan eli haluamme revanssin ToPV:sta ja juhlia Kemissä. Omia maaleja tärkeämpää on ottaa ottelusta kolme sarjapistettä.

Paikallisottelussa on mielenkiintoista seurata miten pistepörssin kärkiduon kantti kestää pelissä. Suarezin jälkeen pörssiä kakkosena majailee Tornion Palloveikkojen brassivahvistus Bob Henrique. Myös Bob on valittu tällä kaudella liigan kuukauden pelaajaksi. Hän sai tittelin lokakuussa ja Suarez marraskuussa.

Futsal

Enderson "Súper Duty" Suárez

26-vuotias, hyökkääjä, Venezuela

Trujillanos Futsal (2013–2015, Venezuela)

Falcon Futsal (2016, Venezuela)

Leones de Nariño (2017-2018, Kolumbia)

Cerro Porteño (2019, Paraguay)

FC Kemi (2019-2022, Suomi)

Kolumbian liigan paras maalintekijä vuosina 2017 (23) ja 2018 (18).

Kolumbian liigan voittaja vuosina 2017 ja 2018.

Kolumbian Supercupin voittaja 2018.

On osallistunut kaksi kertaa Etelä-Amerikan seurajoukkueiden ”Mestarien liigaan” (Libertadores Cup) ja tehnyt molemmissa 7 maalia.

Kuuluu Venezuelan maajoukkuerinkiin.

Valittiin marraskuussa Suomen futsal-liigassa kuukauden pelaajaksi.

Suarez johtaa maali- ja pistepörssiä. Suarez oli viimeistellyt 15 ottelussa 26 maalia ja syöttänyt 11 osumaa.

FC Kemi majailee sarjakakkosena. Runkosarjassa kahden parhaan joukkoon sijoittuminen tietää kahdelle ensimmäiselle pudotuspelikierrokselle kotietua.