Pääkirjoitus: Ay-lii­ke ja hal­li­tus ovat ajau­tu­neet jää­rä­päi­syyt­tään pat­ti­ti­lan­tee­seen, mistä kum­man­kin on vaikea pe­rään­tyä

Lakko: Työ­tais­te­lu kes­keyt­tää ju­na­lii­ken­teen ensi tors­tai­na vuo­ro­kau­den ajaksi, lakko ei koske Poh­jois-Suo­men hen­ki­lö­yö­ju­na­lii­ken­net­tä

Rikos: Vä­ki­val­tai­nen ve­lan­pe­rin­tä Ro­va­nie­mel­lä toi 37-vuo­tiaal­le nai­sel­le reilut kaksi vuotta van­keut­ta

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Dup­lan­tis päätti kauden kor­keam­mal­la kuin kukaan koskaan

Etiopian Tsegay juoksi hämmästyttävän ME:n naisten 5 000 metrillä ja oli alittaa 14 minuutin rajan.

Eugene
Armand Duplantis päätti kauden maailmanennätyshyppyyn. Hän voitti 16 kauden 17 kilpailustaan.
Armand Duplantis päätti kauden maailmanennätyshyppyyn. Hän voitti 16 kauden 17 kilpailustaan.
Kuva: WA

Ruotsin Armand Duplantis teki yleisurheilun Timanttiliigan finaalitapahtumassa seiväshypyn miesten maailmanennätyksen ylittämällä 623. Uusi ennätyslukema syntyi sunnuntaina paikallista aikaa Yhdysvaltain Eugenessa.

Duplantis kohensi omissa nimissään ollutta aiempaa maailmanennätystä sentillä. Hallitseva maailmanmestari ja olympiavoittaja oli tehnyt aiemman ennätyksensä helmikuussa Ranskan Clermont-Ferrandissa.

Duplantis on nyt rikkonut seiväshypyn maailmanennätyksen seitsemän kertaa. Näistä ennätysmerkinnöistä viisi on sisätiloista, kun taas kumpikin ulkokentällä tehty ennätys on Eugenesta Hayward Fieldiltä.

Paikka on hänelle mieluisa.

– Molemmat ulkoratojen maailmanennätykseni ovat syntyneet täällä. Tämä on yhdistelmä kaikkea. Tällä paikalla on historiaa ja modernia otetta. Rata on todella nopea, yleisö ja energia ovat fantastiset, Duplantis hehkutti.

Duplantis voitti elokuussa Budapestissä maailmanmestaruuden tuloksella 610 ja selvitti kesäkuussa Ostravassa 612.

Syyskuun alussa hän kokeili korkeutta 623 Brysselissä, mutta epäonnistui kaikissa kolmessa yrityksessään. Hänen mukaansa Timanttiliigan finaalien näyttämö Hayward sopi paremmin ennätysyritykseen kuin jättistadion.

– Kilpailu oli paljon lyhyempi, ja on paljon helpompaa pysyä freesinä maailmanennätysyritystä varten.

Duplantis varmisti voiton tuloksella 602 ja lähti sitten maailmanennätyksen kimppuun. Hän sai tukea äänekkäältä yleisöltä.

– Yritin vain hypätä korkealle, Duplantis sanoi ja hamuaa jatkossa vielä korkeammalle.

– Rajat ovat erittäin korkealla, ja toivon, että voin jatkaa hyppäämistä hyvin ja hypätä korkeammalle kuin tänään.

– Mutta nyt en todellakaan mieti muuta kuin tästä hetkestä nauttimista ja nauttimista siitä, mitä juuri tein.

Duplantis on urallaan parantanut seiväshypyn ME:tä jo seitsemän kertaa vuosina 2020 – 2023 ja hänen nimissään on kaikkien aikojen seitsemän parasta tulosta.

Lähimmäs Duplantisin korkeuksia ovat yltäneet ranskalainen Renaud Lavillenie vuonna 2013 ja ukrainalainen Sergei Bubka vuonna 1994. Molemmat hyppäsivät parhaat tuloksensa 616 ja 615 Donetskissa.

Etiopian Gudaf Tsegay kohensi reippaasti naisten 5¿000 metrin maailmanennätystä ja oli ailittaa 14 minuutin haamurajan.
Etiopian Gudaf Tsegay kohensi reippaasti naisten 5¿000 metrin maailmanennätystä ja oli ailittaa 14 minuutin haamurajan.
Kuva: STEVE DIPAOLA

Etiopian Gudaf Tsegay juoksi  naisten 5 000 metrin maailmanennätyksen 14.00,21. Tsegay paransi Eugenessa kenialaisen Faith Kipyegonin ME-aikaa peräti 4,99 sekunnilla ja oli vähällä alittaa 14 minuutin haamurajan.

Tsegay paransi omaa ennätystään reilulla 12 sekunnilla. Etiopialainen oli elokuussa Budapestin MM-kisojen 5 000 metrillä vasta 13:s ajalla 15.01,13.

MM-Budapestin 10 000 metrillä Tsegay tosin voitti kultaa. Etiopialaisjuoksija tuntuu viihtyvän Eugenessa, sillä viime vuonna hän nappasi Oregonissa 5 000 metrin maailmanmestaruuden.

ME-juoksussa toiseksi sijoittunut kenialainen Beatrice Chebet teki myös hirmuajan 14.05,92.

Wanyonyi kukisti Aropin

Kenian Emmanuel Wanyonyi kiri miesten 800 metrin tämän kauden kärkitulokseen 1.42,80 ja paransi ennätystään 0,40 sekunnilla. Wanyonyi kukisti Budapestissä matkan MM-kultaa juhlineen Marco Aropin viidellä sadasosalla.

Juoksun kovaa tasoa alleviivaa se, että Aropin aika 1.42,85 on uusi Kanadan ennätys. MM-Budapestissä Wanyonyi jäi Aropin taakse hopealle.

Myös naisten korkeudessa tehtailtiin kauden kärkitulos, kun Ukrainan Jaroslava Mahutshih nappasi voiton tuloksella 203. Australian Nicola Olyslagers sijoittui samalla tuloksella toiseksi parantaen Oseanian ennätystä yhdellä sentillä.

Matthew Denny otti yllätysvoiton miesten kiekkofinaalissa, kun australialainen paiskasi maansa ennätyksen 68,43. Slovenian Kristjan Ceh (67,64) ja Ruotsin Daniel Ståhl joutuivat (67,36) tyytymään himmeämpiin sijoihin ja pienempiin palkintorahoihin.