Mainos

Ark­ti­nen mes­su­ta­pah­tu­ma kutsuu kävijän ins­pi­roi­tu­maan, ky­se­le­mään ja te­ke­mään uniik­ke­ja de­sign­löy­tö­jä – ”Aivan jo­kai­nen on ter­ve­tul­lut pii­pah­ta­maan Ka­lo­tin­lin­nas­sa”

Arktisten designtuotteiden messutapahtuma Ääri Arctic Design Expo järjestetään 26.-27.3.2022 osana Arctic Design Weekin päätapahtumaa. Aivan Rovaniemen ydinkeskustaan tuodaan Suomen ja koko pohjoisen Skandinavian kiinnostavimmat designbrändit saman katon alle. Mutta ketkä ovat oululaiset suunnittelijat Paula Kouri ja Kate Salminen, jotka ahertavat tänä vuonna Ääri Expon kulisseissa?

Tänä vuonna Ääri Expo -messutapahtuman tuottajina toimivat suunnittelijat Paula Kouri ja Kate Salminen. "Olemme saaneet jo hienon määrän brändejä mukaan tekemään tämän vuoden tapahtumaa. Hakuaikaa on jatkettu eli vielä ehtii mukaan, jos hakemuksen laittaa 11.2. mennessä."
Tänä vuonna Ääri Expo -messutapahtuman tuottajina toimivat suunnittelijat Paula Kouri ja Kate Salminen. "Olemme saaneet jo hienon määrän brändejä mukaan tekemään tämän vuoden tapahtumaa. Hakuaikaa on jatkettu eli vielä ehtii mukaan, jos hakemuksen laittaa 11.2. mennessä."

Arkkitehdit, joita yhdisti syvä kiinnostus muotiin sekä haave tehdä lempeämpää tuotesuunnittelua.

Näin oululaiset Paula Kouri ja Kate Salminen kuvailevat itseään aikana, jolloin tutustuivat toisiinsa edellisessä työpaikassa, jossa myös ystävystyivät.

Pienten mutkien kautta ja muutaman vuoden pohdinnan jälkeen arkkitehtikaksikko päätti perustaa oman brändin töidensä ohessa. Talvella 2011 syntyi YO ZEN -tuotemerkki.

– Seitsemän vuotta ehti mennä brändin perustamisesta, kun vihdoin päätimme ottaa harppauksen kohti yrittäjyyttä, Salminen muistelee.

– Kiersimme tuohon aikaan myös kaikenkokoisissa messutapahtumissa ja pian huomasimme, että Oulusta puuttui suurikokoinen designiin perustuva tapahtuma. Ideasta innostuneena päätimme perustaa oman ja annoimme sille nimeksi Scandinavian Design Market, Kouri kertoo.

Tapahtuma sai paljon positiivista palautetta niin näytteilleasettajilta kuin kävijöiltä. Erityisesti sen lämmin ja välitön tunnelma sai kehuja.

Nyt tuottajakaksikko pyrkii samaan tunnelmaan, mutta Oulun sijaan Rovaniemellä, jossa he ovat vastuussa Arctic Design Weekin myyntitapahtuma Ääri Arctic Design Expon suunnittelusta ja tuottamisesta.

Rovaniemen ydinkeskustaan, Kalotinlinnaan rakennettavan Ääri Expon tarkoituksena on nostaa esiin suomalaisia, skandinaavisia ja lappilaisia muotoilutuotteita sekä palveluja laajasti ja laadukkaalla tavalla.

– Ääri Expo on näyteikkuna arktiseen muotoiluosaamiseen. Jokainen on lämpimästi tervetullut tutustumaan mielenkiintoisiin brändeihin, kokemaan ripauksen uutta muotoilun saralla sekä tekemään upeita designlöytöjä 26.–27. maaliskuuta, Salminen ja Kouri esittelevät hymyillen.

"Laadukasta kotimaista designia löytyy maastamme paljon", toteaa tuottajakaksikko, joka itsekin myy suomalaisia designtuotteita Oulussa sijaitsevassa YO ZEN brandstoressa.
"Laadukasta kotimaista designia löytyy maastamme paljon", toteaa tuottajakaksikko, joka itsekin myy suomalaisia designtuotteita Oulussa sijaitsevassa YO ZEN brandstoressa.

Arktista designia ja vastuullista muotoiluosaamista

Suunnittelijoina Salminen ja Kouri tietävät omakohtaisesta kokemuksesta hyvin, kuinka tärkeää on löytää myynti- ja esittelytapahtumia, joissa myös pieni- ja keskikokoiset muotoiluyritykset pääsevät loistamaan ja tuomaan töitänsä esille.

– Arktinen muotoilu on kaunista, vastuullista ja käytännönläheistä. Laadukasta kotimaista designia löytyy maastamme paljon. Uskommekin, että on hyödyllistä koko alalle, että nostamme toinen toisiamme ja voimme yhdessä näkyä suuremmin yleisölle.

– Emme kilpaile toisiamme vastaan, vaan massakuluttamista vastaan, tuottajat summaavat.

Ääri Expon arvoja ovat muuan muassa kestävä kehitys ja ekologisuus. Nämä toteutuvat usein kotimaisissa yrityksissä, joissa toiminta on läpinäkyvämpää verraten ulkomaisiin toimijoihin.

– Nyt on herätty myös siihen, että paikallisia halutaan suosia vaikeina aikoina. Näin varmistetaan, että rahat jäävät kotimaahan tai lähialueelle, Salminen lisää.

– Ääri Expo onkin hieno paikka nostaa esille pohjoisen vastuullista muotoiluosaamista ja tarjota paikallisille kävijöille mahdollisuus tutustua ja ostaa arktisella alueella valmistettuja designtuotteita paikan päällä, tuottajat kommentoivat.

Tapahtumaan ilmainen sisäänpääsy

Ääri Expo järjestetään tänä vuonna Kalotinlinnassa, aivan Rovaniemen ydinkeskustassa. Näytteilleasettajille luodaan hienot puitteet rakennuksen konferenssitiloihin. Mukaan on ilmoittautunut jo laajasti yrityksiä niin muodin, lastenvaatteiden, asusteiden, muotoilun kuin kodin sisustuksen parista.

– Tapahtuman yksi upeista piirteistä on se, että kävijät pääsevät kyselemään kasvotusten suoraan brändien suunnittelijoilta tarinoita tuotteiden takaa. Paikan päälle voi tulla inspiroitumaan tai vain katsomaan mitä kaikkea on tarjolla, Kouri esittelee.

Tuottajien pyrkimyksenä on, että Ääri Expo tavoittaisi paikalliset ja lähimatkailijat. "Expo on matalan kynnyksen tapahtuma. Jokainen on tervetullut."
Tuottajien pyrkimyksenä on, että Ääri Expo tavoittaisi paikalliset ja lähimatkailijat. "Expo on matalan kynnyksen tapahtuma. Jokainen on tervetullut."

– Jos Arctic Design Weekiin osallistuminen kiinnostaa ja ei oikein tiedä, mihin tapahtumaan osallistua, niin ainakin Ääri Expossa on helppo piipahtaa. Voit mennä vaikka ensin läheiseen kahvilaan kahville ja tämän jälkeen viettää aikaa kierrellen ja ihastellen erilaisia design-tuotteita. Sunnuntai-illan kruunaa näyttävä Arctic Fashion Show Lordin aukiolla, Salminen kertoo.

Tapahtumatuottajat haluavat muistuttaa ja korostaa, että aivan jokainen on tervetullut arktiseen messutapahtumaan. Ei huolta vaikkei tietäisi designista mitään.

– Tämä ei ole korkeakuluttuuria, vaikka laadukkaita tuotteita Expossa myydäänkin. Tärkeintä on, että kävijät saavat kokea uusia elämyksiä, viihtyvät, pääsevät irti arjesta ja tapaavat ehkäpä tuttavia samalla kierrellessään.

Tapahtumaan on ilmainen sisäänpääsy, joten helpommaksi pääsyä ei voisi tehdä.

– Tervetuloa Ääri Expoon tukemaan kotimaisia suunnittelijoita ja tekemään mitä mielenkiintoisempia designlöytöjä!

Infoboksi

Ääri Arctic Design Expo järjestetään 26.-27.3.2022

Aukioloajat:

  • Lauantaina 26.3. kello 10–17
  • Sunnuntaina 27.3. kello 10–17

Tapahtumaan on asiakkailla ILMAINEN sisäänpääsy.


Vielä ehdit ilmoittautua mukaan näytteilleasettajaksi Ääri Expoon!

Näytteilleasettajien ilmoittautumista on jatkettu 11.2. asti. Hae siis mukaan täyttämällä ja lähettämällä lomake täällä!

Korkeatasoinen tapahtuma luo ainutlaatuisen tilaisuuden tavoittaa brändisi ystävät koko Pohjois-Suomen alueelta. Messut ajoittuvat matkailukauteen, jolloin kaupungissa on kotimaisia ja ulkolaisia matkailijoita.

Tiedoksi: Jos tapahtumaa ei voida järjestää koronaturvallisesti, tällöin ilmoittautumisesta ei veloiteta mitään.

Yhdistä messut ja päätösjuhla samalle käynnille - ”Muotoiluviikon talvishow tarjoaa moniaistillisia hetkiä muodin, musiikin ja muotoilun parissa”
Vuoden 2022 Arctic Design Week huipentuu päätösjuhlaan, jonka kruunaa arktista mystiikkaa huokuva, koko kansan muotinäytös, Arctic Fashion Show.
Arctic Festival -päätösjuhlan visuaalinen ilme tuo esille Lapin arktisen mystiikkaa lumen ja jään keskellä.

Maailman pohjoisimman muotoiluviikon, Arctic Design Weekin huipentaa kaikkien aikojen talvishow, joka tuo esille valon ja musiikin harmoniaa sekä arktista mystiikkaa ja kaunista muotoilua. Arctic Festival -päätösjuhlan pääohjelmanumerona nähdään koko kansan muotinäytös 27.3.2022.

Rovaniemen ydinkeskustaan, Lordin aukiolle rakennetaan talvishowta varten mystinen lumi- ja jäämaailma sekä 12 metrinen luminen catwalk, jolla astelee muotinäytöspäivänä ammattimallien lisäksi myös lappilaisia malleja.

– Arktisuuden teema näkyy kaikessa aina mallistoja, malleja, stailauksia, musiikkia sekä visuaalista ilmettä myöten, kommentoi näytöstä luotsaava Fashion Model Agencyn toimitusjohtaja Merja Kupiainen-Groundstroem.

– Näytöksen visuaalinen ilme tuo esille Lapin arktisen mystiikkaa lumen ja jään keskellä. Aukiolla on nähtävillä jääveistoksia, Lapin lumoa, kuten revontulia ja mystiikkaa valoshown avulla, Kupiainen-Groundstroem esittelee.

Erityisen paljon painoarvoa näytöksessä tulevat saamaan Pohjois- Suomen ja Lapin alueen suunnittelijat ja yritykset. Esimerkkinä tästä on tiivis yhteistyö Lapin yliopiston vaatetussuunnittelun koulutuksen kanssa ja opiskelijoiden näytöksessä esillä olevat mallistot. Kantavana teemana toimii vastuullisuus ja kestävä kehitys.

– Kaiken tämän lisäksi Arctic Festival -tapahtumassa esiintyy nimekkäitä artisteja, jotka vahvistuvat helmikuun alussa. Kannattaa siis pysyä kuulolla, Kupiainen-Groundstroem huikkaa.

Infoboksi

ARCTIC FESTIVALS & FASHION SHOW 2022

Paikka: Lordin aukio, Rovaniemi

Aika: sunnuntaina 27.3.2022 klo 18–21

Järjestäjä: Finnish Fashion Agency/Business Rovaniemi

Lisätietoja: www.fashionmodel.fi ja www.arcticdesignweek.fi/ohjelma


ARCTIC DESIGN WEEK

• Vuosittain järjestettävä, maailman pohjoisin muotoilutapahtuma Rovaniemellä

• Pääsisältö: Muotoilufoorumit, Arktista Vimmaa -kaupunkifestivaali ja ÄÄRI-messut

• Osa globaalia World Design Weeks -verkostoa

• Pääjärjestäjät: Rovaniemen kaupunki ja Lapin korkeakoulukonserni

• Rovaniemen kaupungin rekisteröimän Arctic Design Capital -tavaramerkin näkyvin toimintamuoto

-