Kolumni

(A­na­lyy­si) Eläin­ten jouk­ko­sur­mat poh­jois­mais­sa

Oulu

Norja on selkeästi vuoden 2020 suurten eläinkuolemien listan kärjessä, jopa maailmanlaajuisesti.

Kaikkialla maailmassa kuolee nykyään valtavia määriä eläimiä meren ja ilman saastuneen tilan vuoksi. Miljoonat kalat ja valtava määrä erilaisia merieläimiä pesivät kuolleita rannalla. Linnut putoavat kuolleena taivaalta, ja miljoonat siipikarja ja villieläimet kuolevat lintuinfluenssasta. Myös maan eläimet kuolevat suuressa määrin. Nyt vaikka eläimet ja kalat ovat kuolleet koko historian ajan, emme ole nähneet nykyään näkeviä massiivisia yhdenmukaisia lukuja.

Salaperäiset kuolemat Norjan rannikolla

Kuva Hailuodon Marjaniemestä ma 16.6. Lieneeköhän kuvassa hylkeen jäännökset?
Kuva Hailuodon Marjaniemestä ma 16.6. Lieneeköhän kuvassa hylkeen jäännökset?
Kuva: Hannu Juntunen

Yhdeksän valaita löydettiin kuolleina Norjan rannikolta tuntemattomista syistä. Neljä siittiövalasta ja viisi kynttilävalasta näyttivät elottomilta viime viikkoina maan pohjoisosassa, osa Andøyan saarella.

Ei ole poissuljettua, että se voi johtua luonnollisista syistä, mutta sitä on vaikea tietää, koska Norjalla ei ole systemaattisia suunnitelmia tutkia tällaisia ​​tapahtumia niiden kalliiden kustannusten vuoksi. Paikalliset tutkijat yrittävät selvittää mitä tapahtui.

"Valas on sanansaattaja meren terveydelle ja ekosysteemissä tapahtuvalle", kertoi meritutkimusinstituutin tutkija ja eläinlääkäri Kathrine Ryeng.

Näiden valaiden poissuljettu kuolinsyy on, että ne ovat kuolleet muovin nauttimisesta.

Jotain on vakavasti vialla myös Oslon vuonossa, eikä kukaan näytä ymmärtävän täysin miksi. Sekä kalat että simpukat ovat kadonneet, kun taas vuonolle ominaiset merilinnut, joita kutsutaan nimellä ærfugl (tavallinen pihlaja), on löydetty kuolleina Agderista etelästä Østfoldiin kauempana pohjoiseen.

Sanomalehti Dagsavisen on ilmoittanut, että kuolleiden lintujen uskotaan yksinkertaisesti nälkään kuollut. Asiantuntijat toteavat, että vain yksi asia on varma: Oslon vuonojen ekosysteemi on joutunut kovan paineen alaiseksi huolimatta vuosikymmenien mittaisista ponnisteluista puhdistaa jätevettä ja teollisuuden pilaantumista.

Noin 240 kuollutta lintua oli löydetty huhtikuun puolivälissä. Norjalainen yleisradiotoiminta (NRK) kertoi sunnuntaina, että noin 400 on nyt löydetty elottomaksi rantaviivaa pitkin. Suojeluviraston Statens naturoppsyn (SNO) Per Espen Fjeld kertoi Dagsavisenille kuukausi sitten, että hän pelkää, että todellinen luku on useita tuhansia.

200 poroa löytyi kuoleena

Porojen ruokkiminen Inarijärven jäälle kuumentaa tunteita.
Porojen ruokkiminen Inarijärven jäälle kuumentaa tunteita.
Kuva: Leinonen, Jussi

Noin 200 poroa on löydetty kuolleena nälkään Arktisen saariston Svalbardissa, mikä on epätavallisen suuri määrä, Norjan Polar-instituutti on todennut osoittaen sormellaan ilmaston kriisiin.

Villin poron väestönlaskennan aikana saariryhmässä noin 1 200 km pohjoisnavasta, kolme instituutin tutkijaa löysi noin 200 hirven ruhoa, joiden uskottiin kuolleen nälkään viime talvena.

Väestölaskennan johtaja Ashild Onvik Pedersen sanoi, että korkea kuolleisuus oli seurausta ilmaston kriisistä, joka ilmastotieteilijöiden mukaan tapahtuu arktisella alueella kaksi kertaa nopeammin kuin muualla maailmassa. ”Ilmastomuutos tekee sateesta paljon enemmän. Sade putoaa lumelle ja muodostaa kerroksen jäätä tundralle, mikä tekee laiduntamisolosuhteista erittäin huonot eläimille”, hän sanoi.

Talvella Svalbard-porot löytävät kasvillisuuden lumessa sorkkiensa avulla, mutta vuorottelevat jäätymis- ja sulamisajat voivat luoda läpäisemättömän jään kerroksia, jolloin porot eivät saa ravintoa. Onvik Pedersenin mukaan vertailukelpoinen kuolonuhrien lukumäärä on kirjattu vain kerran aikaisemmin - talven 2007-2008 jälkeen - siitä lähtien, kun porokannan seuranta aloitettiin 40 vuotta sitten.

Lisääntynyt kuolleisuus johtuu osittain myös porojen määrän huomattavasta kasvusta Norjan saaristossa. Tämä johtuu osittain ilmastokriisistä ja lämpimimmistä kesistä, mikä tarkoittaa sitä, että useammat yksilöt kilpailevat samoilla laiduntamisalueilla. 1980-luvulta lähtien porojen määrä on kaksinkertaistunut Svalbardissa ja on nyt noin 22 000, Norjan Polar-instituutin mukaan.

Leväkukinta tappoi miljoonia lohia

Tällaisen saaliin sai 14.06.2014 kello 19.15 paikallinen pariskunta Yli-iin Haapakosken voimalapadon yläuolelta mato-ongella ! Lohella pituutta 80 cm . Lohi oli jo aika huonokuntoinen ja nälkiintyneen näköinen ja sen keskivaiheella ja kyljissä useita suuria reikiä , joista jotku ulottuivat selkäruotoon saakka puhkoen ilmarakkulankin.?? Minkähänlaisella välineellä tätä oli pyytänyt se kaveri , jolta lohi oli päässyt karkuun ?
Tällaisen saaliin sai 14.06.2014 kello 19.15 paikallinen pariskunta Yli-iin Haapakosken voimalapadon yläuolelta mato-ongella ! Lohella pituutta 80 cm . Lohi oli jo aika huonokuntoinen ja nälkiintyneen näköinen ja sen keskivaiheella ja kyljissä useita suuria reikiä , joista jotku ulottuivat selkäruotoon saakka puhkoen ilmarakkulankin.?? Minkähänlaisella välineellä tätä oli pyytänyt se kaveri , jolta lohi oli päässyt karkuun ?
Kuva: UL

Noin kahdeksan miljoonaa viljeltyä lohta on tukahduttanut Pohjois-Norjassa viime viikon aikana jatkuvan leväkukinnan seurauksena. Teollisuuselin arvioi torstaina, että joidenkin asiantuntijoiden mielestä ilmastonmuutos on pahentanut ilmiötä.

Norja on hallussaan viljellyn lohen tuottaja, ja kukinnan taloudelliset vaikutukset ovat huomattavat.

Norjan kalatalousosaston lausunnossa arvioitiin kadonneen lohen määrän olevan 11 600 tonnia, arvoltaan noin 720 miljoonaa kruunua eli yli 82 miljoonaa dollaria. Teollisuusryhmä, Norjan meren antimien neuvosto, ehdotti, että kokonaismäärä voisi olla paljon suurempi.

”Alustavat luvut osoittavat kahdeksan miljoonaa kuollutta kalaa - mikä vastaa 40 000 tonnia lohta, joka ei pääse markkinoille”, neuvoston tiedottaja Dag Sorli sanoi torstaina lähetetyssä sähköpostiviestissä. Hän asetti tappioiden arvoksi 2,2 miljardia kruunua.

Lontoon University College:n ympäristöhallinnon lukija Peter Jones sanoi: ”Kukkivat entisestään.” Hän totesi, että leväkasvatus oli vaikuttanut Skotlannin lohenkasvatukseen viime kuussa. Näyttää siltä, että Norjan kuolleisuus on viime päivinä ollut melkein yhtä suuri kuin koko vuoden kuolleisuus Skotlannissa", hän sanoi, vaikka huomautti, että Norjan lohenviljelyteollisuus on paljon suurempi kuin Skotlannin.

Lohitilat ovat erityisen vaarassa kukinnan vuoksi. "Planktonin kukkivat tällaiset tapahtuvat luonnollisesti ja kalat uisivat niistä pois, mutta luonnollisesti kasvatuslohella ei ole tätä vaihtoehtoa", herra Jones sanoi. Kasviplanktoni pysäyttää kalan hengityksen, Norjan merentutkimusinstituutin biologi Lars-Johan Naustvoll kertoi puhelimitse.

"Levät joutuvat kosketukseen kinkkujen kanssa - sillä on kemiallinen koostumus, joka vaikuttaa kiiltojen solujen kalvoihin ja ne tuhoutuvat tehokkaasti - joten kalat todella kuolevat hapen puutteen takia", hän sanoi.

Naustvoll epäröi syyttää ilmastonmuutosta kukinnan suhteen ja huomautti, että Norjassa kasvu oli samansuuruista vuonna 1991. Mutta hän sanoi, että lämpimät lämpötilat eivät olleet hyödyllisiä.

"Lämpötilan nousu ja veden parempi stabiilisuus lisää kasviplanktonin tuotantokautta", hän sanoi siinä laajuudessa, että se voi nyt kasvaa helmikuusta joulukuuhun. Lontoon University College -ministerin edustaja Jones sanoi, ettei olisi järkevää sanoa varmasti, että ilmastonmuutoksella on ollut merkitystä puhkeamisessa, mutta että todennäköisyys on suuri.

"Kuolevaisuus oli pääosin Pohjois-Norjassa, joten olet matkalla kohti napapiiriä", hän sanoi. "Ja tiedämme, että meri lämpenee erityisen nopeasti arktisella alueella."

Norjalaisten säädösten mukaan kalaa ei voida lähettää markkinoille, meren antimien neuvoston tiedottajan Chris Guldbergin mukaan. Sen sijaan ne todennäköisesti poltetaan tai lähetetään kaatopaikalle, herra Jones sanoi. Kukinta ei ehkä ole ohi, Norjan viranomaiset ilmoittivat torstaina. "On tärkeää olla tietoinen mahdollisesta leviämisestä pohjoiseen", kalastusvirasto varoitti.

”Sitä ei ole mahdollista pysäyttää - me ihmisinä emme voi pysäyttää sitä; huonot sääolosuhteet voivat rikkoa sen ”, herra Naustvoll sanoi. "Ratkaisu", hän sanoi, "on ottaa se toisena varoituksena siitä, että ilmastomuutoksella on lukemattomia vaikutuksia."

Lähteet:
http://www.end-times-prophecy.org/animal-deaths-birds-fish-end-times.html
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/kymmenien-tuhansien-kalakuolemien-syy-selviaa-tanaan-rautalampi-jarven-tutkimustulokset-valmistuvat/7502652#gs.n1re91
https://www.theguardian.com/world/2019/jul/30/deaths-of-200-reindeer-in-arctic-caused-by-climate-change-say-researchers
https://www.nytimes.com/2019/05/23/world/europe/salmon-norway-algae-bloom.html