Aka­tee­mis­ta arkea: La­kee­ri­ken­gis­sä len­kil­le – Lapin yli­opis­ton tuleva rehtori Antti Sy­vä­jär­vi kun­toi­lee ulkona si­sä­työn vas­ta­pai­nok­si

Akateemista arkea -juttusarjassa Lapin yliopistossa työskentelevät kertovat työstään ja arjestaan jatkamalla toimituksen antamia lauseenaloituksia.

Antti Syväjärvestä tulee Lapin yliopiston rehtori ensi vuoden alussa. Hän on vasta kolmas rehtori Lapin yliopiston historiassa.
Antti Syväjärvestä tulee Lapin yliopiston rehtori ensi vuoden alussa. Hän on vasta kolmas rehtori Lapin yliopiston historiassa.
Kuva: Jouni Porsanger

Työpäivä alkoi... ikävästi, kun olin jättänyt puhelimen kotiin. Huomasin, kuinka kiinni noissa laitteissa ylipäätänsä ollaan ja miten 11 tunnin puhelinpuutos voi aiheuttaa haastetta elämään.

Tapasin... eduskunnan sivistysvaliokunnan, jonka kanssa käytiin hyvää ja perusteellista keskustelua korkeakoulupolitiikasta. He olivat hyvin myötämielisiä –  tunne, mikä toivottavasti välittyy myös resursseina.

Luin... lentokoneessa Juha Himangan kirjaa ”Korkein opetus”. Fiksua tekstiä fiksulta kirjoittajalta.

Lounaalla... mietin, kuinka minun on oltava tarkkana syömiseni kanssa. Onneksi asiasta muistuttavat puntari, puoliso ja paita, eli PPP lyhenne aikakautemme hengen mukaisesti.

Ärsyynnyin... kun havaitsin ihmisessä itsekeskeisyyttä ja oman edun tavoittelua. Sinänsä se on inhimillistä, mutta ei suinkaan aina perusteltua.

Ilahduin... jälleen kerran siitä, kun tapasin työni puitteissa Lapin yliopistosta valmistuneen henkilön. Heitä on kaikkialla asiantuntijatehtävissä.

Harrastan... kuntoilua ulkona, koska liian paljon tulee vietettyä istuen sisätiloissa. Ostin kiiltävät mustat talvijuoksukengät, joita kaveri sanoi lakeerikengiksi. En harmistunut.

Kotona... olen kikkailut kahvikoneella. Ihmeellinen vekotin, se on lähes alkeellinen tietokone. Mutta kahvista tulee pääsääntöisesti hyvää.

Tulevaisuudessa... aion jälleen kerran mennä aikaisemmin nukkumaan. Nukkuminen on mukavaa, mutta valveilla on pääsääntöisesti hauskempaa.

Lapin yliopistolla... on tärkeä tieteen ja taiteen tehtävä niin kansallisessa kuin kansainvälisessä yliopistokentässä. Profiilimme on arktisuuteen ja pohjoisen taipuva, unohtamatta muita painotuksia.

Kiire... on mielestäni suhteellista ja monilla meistä itse aiheutettua. Pitää muistaa pysähtyä ja aika ajoin kesyttää kiire.

Opiskelijat... tulevat Lapin yliopistoon kaikkialta Suomesta ja ulkomailta. He ovat yliopiston ydintä ja tuovat mukanaan hyvää virettä.

Työkaverit... ovat mukavia ja osaavia. Yksi heistä on rehtori Mauri Ylä-Kotola, joka on tehnyt paljon työtä Lapin yliopiston eteen. Kiitän häntä.

Parasta työssäni... on ihmisten ja erilaisten toimijoiden kohtaaminen. Näen työni ikään kuin palvelutehtävänä, jossa tulee pyrkiä luomaan hyvät edellytykset yliopiston perustehtävälle.

Haastavinta työssäni... on ajankäytön hallinta. Pidän kovasti työstäni ja sen monista haasteista, mutta aikaa tulee ottaa perheen asioille ja unelle.

Kuka?

Antti Syväjärvi

50-vuotias tiedevararehtori ja professori. Lapin yliopiston rehtori 1.1.2020 alkaen.

Perheeseen kuuluu puoliso, lapsia ja koiria.

Harrastaa kuntoilua, politiikan seuraamista ja rannekelloja.