Tutkimus: Vähäsuolaisempi ruokavalio ehkäisisi miljoonia kuolemia

Jussi Leinonen
Tutkimus: Vähäsuolaisempi ruokavalio ehkäisisi miljoonia kuolemia

Suolaa on tarjolla monenlaista laatua. Kaiken kaikkiaan vähäsuolainen ruokavalio on kuitenkin tutkimusten mukaan ihmiselle hyödyksi.

STT, AFP Pariisi

Ruokavalion suolan vähentäminen vain kymmeneksellä voisi ehkäistä miljoonia ennenaikaisia kuolemia, ilmenee tuoreesta tutkimuksesta. Suolan saannin vähentäminen estäisi lisäksi vuosittain noin 5,8 miljoonan ihmisen päätymisen työkyvyttömäksi.

Tutkimusryhmän mukaan valtiojohtoiset kampanjat ovat tehokas keino estää suolankäyttöön liittyviä kuolemia ja sairastumisia. Kampanjakulut olisivat hieman yli 10 senttiä per asukas.

Useimmat maailman aikuiset syövät suolaa enemmän kuin suositellun ylärajan kaksi grammaa päivässä. Tämä johtaa vuosittain yli 1,6 miljoonaan sydänsairauksista johtuvaan kuolemaan.

Suolankäytön vähentämisen vaikutuksia ja siihen liittyviä kuluja selvitti tutkijaryhmä, joka toimii Bostonin yliopiston Tufts Friedman School of Nutrition Science and Policy -yksikössä.


Kommentit (2)

  • mieluummin terveenä kuin sairaana

    viettäisin loppuelämäni, oli se sitten lyhyt tai pitkä, eli piilosuolaus kuriin, elintarvikevalmistajille velvoite käyttää ensinnäkin jodioitua suolaa, ja sitäkin vain korkeintaan jonkun määritellyn maksimimäärän, pikkuhiljaa tuota määrää vähennettäisiin sopivalle tasolle, näin saataisiin suolamääriä alas, kun makunystyrämme tottuvat vähempään. Kalliit aivoinfarktihoitokulut vähenisivät, ja ihmisen ei tarvitsisi viettää loppuelämäänsä vammautuneena ja lääkelastissa.

  • sepetti

    Mitä tapahtuisi maailmalle, jos kaikki eläisi terveellisesti ja kaikkea terveellisyyttä noudatettaisiin? Viittaan vaan maapallon ylikansoittumiseen. Eikö ole luonnollista, että osa väestöstä poistuu ”luonnollisesti”. Tupakointi tappaa miljoonia, suola tappaa miljoonia, alkoholi tappaa miljoonia jne. Jos nämä miljoonat ja miljoonat pysyisivät hengissä ja eläisivät yli sata vuotta, niin mitä tapahtusi.

Kirjoita kommentti

Ohjeet: Kirjoita kommenttisi tähän. Voit ottaa kantaa, mutta muista hyvät tavat. Kirjoittajat vastaavat itse kommenteistaan. Keskustelu on esimoderoitu, eli kommentit luetaan ennen julkaisua.

Lue myös