Lapin matkailu nousee

Valtiollinen lentoyhtiö Finnair aikoo aloittaa suorat lennot Euroopasta Lappiin. Moni ulkomainen yhtiö ehti ensin.

Pekka Aho
Lapin matkailu nousee

Finnairin päätös on hyvä uutinen Lapin matkailulle.

Eteläisimmässä Suomessa alkavat hiihtolomat ensi maanantaina. Hiihtämään etelän lomalaiset eivät välttämättä pääse, vaikka hiihtohaluja olisi. Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa on niukasti lunta. Rannikolla maa on täysin musta, sisämaassa on muutama sentti lunta.

Lumen puutteen takia moni etelän hiihtolomalainen suuntaakin viikonloppuna Lappiin. Esimerkiksi Äkäslompolossa on 70 senttiä ja Levillä 65 senttiä lunta.

Matkailijamäärät ovat nyt vahvassa kasvussa ja se näkyy hiihtolomalaistenkin määrässä. Levillä talvilomaviikkojen hotellihuoneet on myyty lähes loppuun, mutta vuokramökkejä on tarjolla. Kävijämäärän odotetaan kasvavan reippaasti.

Myös investoinnit matkailuun ovat viriämässä. Finnverassa arvioidaan, että tänä ja ensi vuonna Lapin matkailussa on edessä miljoonaluokan investoinnit. Nykyisiä hotelleja korjataan ja kokonaan uusiakin on tarkoitus rakentaa. Konkreettisia hankkeita on tiedossa muun muassa Saariselällä.

Lapin matkailun yksi iso ongelma on ollut lentoyhteyksien heikkous. Matkailuyrittäjät ovat vuosien saatossa ripittäneet valtiollisen lentoyhtiö Finnairin edustajat moneen kertaan tämän asian takia. Nyt näyttää valoisammalta.

Finnair aloittaa ensi talvena suorat reittilennot Lontoosta Ivaloon sekä Frankfurtista, Pariisista ja Zürichistä Kittilään. Finnairilla menee hyvin ja toimitusjohtaja Pekka Vauramo on erityisen tyytyväinen Lapin liikenteen kasvuun. Kehitystä seurataan yhtiöissä tarkkaan. ”Se on ainutlaatuinen mahdollisuus”, Vauramo hehkuttaa (Lk/PS 16.2.).

Lapin matkailun kannalta Finnairin päätös on hyvä, mutta Lapin onneksi eurooppalaisten pääsy Lapin hiihtokeskuksiin ei ole yksin Finnairin varassa. Kuluneen parin vuoden aikana usea eurooppalainen lentoyhtiö on jo aloittanut suorat lennot Lappiin.

Lapin matkailu kiinnostaa yhä enemmän myös maailman väkirikkaimmassa valtiossa. Verkkokauppayhtiö Alibaban tytäryhtiö Alitrip aikoo tuoda tänä vuonna noin 50 000 kiinalaisturistia Suomeen.

Matkailijamäärät nousevat ja laskevat, mutta huonoja aikoja on turha maalailla nyt, kun määrät ovat kasvussa. Matkailu luo työpaikkoja maakuntaan, jossa jokainen työpaikka on ollut kiven alla. Lentoyhteyksien paraneminen on koko Lapin näkökulmasta erittäin hyvä uutinen.

Korjattu 17.20 Finnairin suorien lentojen kohteet


Kirjoita kommentti

Ohjeet: Kirjoita kommenttisi tähän. Voit ottaa kantaa, mutta muista hyvät tavat. Kirjoittajat vastaavat itse kommenteistaan. Keskustelu on esimoderoitu, eli kommentit luetaan ennen julkaisua.

Lue myös