Oman ateriansa herra

Kaupunkiviljely toimii aseena ruokakapitalismia vastaan. Inapolun kukkalaatikoissa alkaa jo vihertää. Alix Helfer Lyhyt poikkeaminen Espanjan tehoviljelyplantaaseilla riitti avaamaan rovaniemeläisen Christian Lankisen silmät. Yksipuolinen tehoviljely kuluttaa maaperää ja keinokastelu näivettää alueen pohjavedet. Permakulttuurin kurssilla Lankinen oppi tekemään toisin. - Mielestäni ruokaa pitäisi tuottaa pienemmissä määrissä eikä kuskata kaukaa suurilta kasviplantaaseilta. Yksipuolinen viljely ei ole kestävällä pohjalla, sanoo Lankinen. - Kun suurin osa väestöstä asuu kaupungeissa, osan ruoasta voisi myös kasvattaa lähellä. Esimerkiksi Rovaniemellä Korkalovaarassa ihmisillä on pihoillaan lähinnä vain nurmikkoa, jota voisi hyödyntää pienellä vaivalla viljelyyn. Kaupunkiviljely on alkanut paikallisten yritysten tuella. Napapiirin vesi on sponsoroinut kaupunkiviljelijöille mullat, Arctic Safari on luovuttanut ylimääräiset kukkalaatikkonsa. Viherpeukaloaktiivit ovat tuoneet projektille kasvien siemeniä, taimia sekä osaamista. Jatkosta päättää Rovaniemen kaupunki, joka lahjoitti kaupunkiviljelylle pienen palstan koekäyttöön Kemijoen varrelta. - Keväällä hommaa riitti, kun piti kääntää maata ja hakea multaa istutuksia varten. Kylvön ja katteen asettamisen jälkeen täytyy vain odottaa kasvua, Lankinen kertoo. Lankinen suunnitteli aluksi oman konseptin perustamista Rovaniemelle, mutta päätyi valmiin kaupunkiviljelyjärjestö Dodo ry:n toimintanimen alle. Aluksi mukana oli vanhemman ikäpolven puutarhakonkareita, mutta pikkuhiljaa Inapolun palstalle on tullut yhä enemmän opiskelijoita. - Mukana on samanhenkisiä ihmisiä, joita kiinnostaa lähiruoan tuottaminen. Näin voi olla varma elintarvikkeiden laadusta ja alkuperästä, selventää kaupunkiviljelyn alkuunpanija Lankinen. Omavaraisuuden aatefilosofian pohjalta oli mielekästä lähteä toteuttamaan kaupunkiviljelyprojektia. Lankinen on itse opiskellut ruoan tuotantoa ja yksipuolisen tuottamisen haittoja. Lankinen pyrkii vaikuttamaan ravintotalouteen omilla valinnoillaan. Internetistä löytyneet permakulttuuria ja omavaraisuutta käsittelevät videot ovat inspiroineet ruoka-aktivistia, sillä niissä yksittäiset ihmiset ovat saaneet aikaan muutosta. Vaikka moni ohikulkija on kehunut Rovaniemen keskustassa sijaitsevaa kasvimaata, suurin osa kävelee kastelukannujen ja kuokkien kanssa puuhastelevien ihmisten ohi. - Täyteen omavaraisuuteen on napapiirin leveyspiireillä pitkä matka, mutta voimme päästä lähemmäs tätä tuottamalla osan kasviksista kaupungissa, sanoo Lankinen.


← Arkistoon

Tämä juttu on vanhan sivustomme juttu. Se saattaa olla puutteellinen sisällöltään. Pahoittelemme. Tutustu uusimpiin juttuihimme etusivulla

Lue myös